Hur kan ‘kapitalism 4.0′ se ut?

I helgen publicerade Klas Eklund en intressant debattartikel, Ansvarstagande kapitalim. Ser att nye vänterledaren Jonas Sjöstedt också tycker så. Det beror på att Eklund väl fångar framtidens utmaningar. När det gäller lösningarna skiljer sig dock Sjöstedt från Eklund, medan jag i huvudsak håller med Eklund.
Arbetslösheten kräver, skriver Eklund, sänkta trösklar (färre regler) och lägre ingångslöner. Tyvärr har regeringen ännu inte vågat ta tag i detta. Men det är ofrånkomligt om man vill sänka arbetslösheten.
Enkla tjänstejobb måste bejakas eftersom Sverige inte längre kan konkurrera med enbart högkvalificerade tjänster, skriver Eklund. Han nämnder inte skälet: kunskaps- och initiativnivån sjunker hos de unga och invandrade arbetssökande är till icke obetydlig andel extremt lågutbildade.
Mjuka sektorn växer, men måste utsättas för hård konkurrens och nytänkande för att vi ska ha råd. Därför måste expansionen ske genom privata lösningar. Eklund är här tydlig: “Någon återgång till offentliga monopol är därför omöjlig”.
Långsiktigt ansvarstagande istället för att bara angripa symptomen. Stora systemförändringar krävs och de orkar politiken bara ta tag i om man har det långa perspektivet.
Däremot håller jag inte med Eklund om att “företagen måste ta ett utökat samhällsansvar”. Företag är till för att producera varor eller tjänster efter en egen affärsidé, och på så sätt ständigt effektivisera ekonomin. Företag ska inte börja ta sociala hänsyn! Det ska däremot medborgarna som med högre egen standard kan avvara mer till civilsamhällets mångfald av sociala insatser. (I USA blir de “rika” som inte deltar i välgörenhetsarbetet betraktade som paria i sociala sammanhang. Den moraliska plikten borde vi ta tillbaka också i Sverige.)
Partipolitiker borde delta i den framtidsdiskussion som Klas Eklund bjuder in till. Jag förstår inte varför det är så svårt att diskutera detta. Visst är det delvis obekväma beslut som krävs, men samtidigt kan man höja sina ambitioner genom att ta tag i tidens utmaningar. Det ger pluspoäng i väljarkåren.
(Andra bloggar om , , , , , , , , , i)

Rulla till toppen