FN och Nato hoppfulla om Afghanistan

Den 18 september är det val i Afghanistan. Förra valet blev en besvikelse, men den här gången ska det gå bättre. Chefen för FN-organet UNAMA (FN:s stödprojekt för Afghanistan) Staffan de Mistura döljer inte svårigheterna, men ger en betydligt mer balanserad lägesrapport än svenska medier. Indiska New Kerala/IBNS rapporterar:

FN:s toppman i Afghanistan säger att Talibanerna är intresserade av en politisk lösning eftersom de vet att de varken kan vinna krig mot den USA-ledda koalitionen eller afghanernas hjärtan.
Staffan de Mistura, säger att det är viktigt att finna en ”afghansk lösning”. […] Folk är smärtsamt medvetna om vad det skulle innebära om Talibanerna kom tillbaka till makten.
”Tiden då talibanerna blev trodda när de sa sig vara en grupp religiösa radikaler som kunde skapa en icke-korrupt regering, är över”, sa han. ”De vet att de inte kan vinna, och att det afghanska folket inte accepterar dem.”
Han förutspår en kampanj där Talibaner och al-Qaida kommer att tillgripa ”spektakulära aktiviteter” för att skapa intrycket av att de har ett övertag.

Det tragiska är att flertalet västmedier sväljer islamisternas propaganda och intar deras världsbild. Frihet och anständighet kan inte segra i Afghanistan, är mediernas mantra — senast idag i DN: Planera för reträtten.
Visst är det jobbigt att Afghanistan efter nio år av stridigheter inte kan uppvisa större framgångar. Men de som tycker nio år är långt, borde påminnas om att Sverige betalt ut hundratals miljarder i u-landsbistånd under mer än 40 år, utan att kunna uppvisa några större framgångar än de i Afghanistan.
Det räcker med att säga: Robert Mugabe. Mångmiljonär på socialdemokratiskt bistånd, samtidigt som zimbabwierna fått det allt sämre. Biståndet har finansierat en svältens politik.
Så är det inte i Afghanistan. Där används FN:s, Amerikas och Europas insatser för att hålla våldsverkarna stången så att folket ska kunna ta steg mot ett fungerande samhälle med frihet och demokrati.
Jag tycker de som ifrågasätter Afghanistaninsatsen först borde ifrågasätta andra biståndsinsatser som pågått betydligt längre. Först när dessa andra insatser lagts ner, blir det någon trovärdighet i talet om att retirera från Afghanistan.
Den nye överbefälhavaren för USA i Afghanistan, general David Petraeus, som tar över befälet just idag, ser ljuspunkter precis som FN-ansvariga. Sidney Morning Herald/AFP rapporterar i US General sees ’progress’ in Afghan war:

Petraeus sa till senatorerna att koalitionens trupper ”har uppnått framsteg på flera platser” detta år men förvarnade dem om ”tuffa strider” framöver mot talibanerna.

Det handlar om en ideologisk kamp där religiösa extremister gjort afghanerna till bönder på ett globalt schackbräde. Om vi offrar dem, är det vi själva som står på tur. Istället för den cynism som sprids i medierna och inom vänstern, borde vi sätta värderingarna främst och försvara afghanernas rätt till frihet lika mycket som vår egen.
Se också Washington Times i U.N. official: Taliban knows they can’t win war, AP i Petraeus: ’We are in this to win’ in Afghanistan.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , .)

Rulla till toppen