Statsministerboxen storslagen folkbildningsinsats

Bonniers Förlag har gjort en större insats för svensk folkbildning än någon annan under senare år. Jag tycker recensionerna om boxen Sveriges statsministrar under 100 år är alltför återhållsamma.
Det här är historia när den är som mest underhållande. Oerhört allmänbildande. I många stycken spännande. Lättillgänglig. Kort och koncis.
Och minst lika viktigt: dessa 22 böcker i en box utmanar i grunden marxismens materialistiska historiesynen som så länge dominerat svensk historievetenskap. Här får enskilda personer träda fram i hela sin bredd och visa vad de har betytt för svensk utveckling, inte bara inom politiken.
I USA har man i århundraden analyserat, diskuterat och utvärderat sina presidenter. På det sättet har man skapat större kunskap om och identifikation med landets utveckling. Genom att koppla politik och historia till ledare blir ämnet så mycket mer levande och givande.
Ett intressant resultat av brottet med marxismen är att socialdemokratiska partiet förlorar den dominans vi är indoktrinerade med sedan skolans historieundervisning. Sverige byggdes av många olika aktörer. Välståndet skapades av industrin, inte av Partiet. Demokratin slogs liberalerna för, långt innan Partiet blev inflytelserikt.
Genom denna box får vi äntligen levande berättelser om 1900-talets politiska liv.
Därför kommer jag att som “sommarserie” i bloggen att recensera alla 22 böcker.
httpv://www.youtube.com/watch?v=R2nDhoPE1GY&feature=player_embedded
Se mer: Dagens Nyheter i Folkbildningsinsats, Expressen i Ett svenskt minne värt att skaffa, Klas Eklund i När jag arbetade med Palme, UNT i De flesta är glömda, Sydsvenskan i Inte de klarast lysande stjärnorna, Trelleborgs Allehanda i Attraktivt sätt att belysa Sveriges 1900-talshistoria, Helsingborgs Dagblad i Sprängfylld av politisk historia, Svenska Dagbladet i Hundra år av manlig makt, Dagbladet i Intressant samling biografier, Arbetarbladet i “Som en novell av Fritiof Nilsson Piraten”, Östersunds-Posten i Premiärministerbox förebild, Hallands Nyheter i Lättillgängligheten är en av de stora fördelarna, G-P/TT i Statsministrar i en liten låda, TV4-inslag i Inga tegelstenar, TV4-reportern Ulf Kristofferson i Tunna böcker, Sveriges Radio (Studio Ett) i Tung biografibox, Sveriges Radio (Historiska klubben) i Statsministerrollen alltmer presidentlik.
Se också min tio år gamla sammanställning över alla statsministrar sedan 1858. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen