Ohederlig populism bakom straffskatt på ‘rika’

Vilket är det mest populistiska budskapet i svensk politik? Jo, mantrat om att högre skatt på några få “rika” kan finansiera alla önskemål på mer välfärd. Skattebetalarna har skärskådat Socialdemokraternas populistiska retorik. Och i Svenska Dagbladet rapporterar Maria Eriksson, Miljonärerna räcker bara till en veckas välfärd

[D]et är ”de rika” som ska få höjd skatt om De rödgröna kommer till makten. […] Ibland är det de ännu lite rikare, de som tjänar mer än 40000 kronor. Läkare och civilingenjörer till exempel.
Men när Thomas Östros riktigt tar i så pratar han om de allra rikaste, de som tjänar över en miljon kronor per år, ”miljonärerna”. Och då är meningen att man ska tänka på Joakim von Ankas kompisar i miljonärsklubben, gubbar i stormhatt, monokel och cigarr, eller på byrådirektör H K Bergdahl, med mahognyport och husa, i berättelsen om Karl Bertil Jonsson. Och det är ju en verklighet så främmande att det nästan låter rimligt när Östros vill höja skatten för ”de rika”, lite till, för att ”prioritera investeringar i välfärden”. Ta från de rika och ge till välfärden. […]
Skattebetalarnas förening har roat sig med att räkna ut hur länge pengarna skulle räcka om de allra rikaste, miljonärerna, inte fick behålla ett endaste korvöre efter skatt. Om vi riktigt pungslog dem, då skulle det väl bli gott om pengar till skola, vård och omsorg? Nja. En vecka skulle pengarna kunna hålla den offentliga sektorn igång. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många miljoninkomsttagare.

En vecka! Så länge räcker Thomas Östros löften.
Det är tid att krossa de populistiska budskapen. Folk är inte dumma i huvudet.
Läs hela rapporten: Det blir inte ”miljonärerna” som betalar skattehöjningarna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , Alliansen, regeringen, )

Rulla till toppen