Kvinnorna som utmanar amerikanska vänstern

I natt hölls många primärval i USA inför novembervalet. En trend är att flera kvinnor vann viktiga nomineringar på republikanska sidan.
Sharron Angle, lärare i mer än 30 år, kommer att utmana demokratiska partiets mäktigaste man vid sidan om presidenten, senatsledaren Harry Reid. Han ställer upp för omval till senaten i Nevada. Republikanernas främsta mål är att ta tillbaka majoriteten i kongressen, men nästan lika viktigt och symboliskt skulle det vara att fälla Harry Reid och ge hans plats till en kvinna som aldrig varit yrkespolitiker.
Sharron Angle vann republikanernas nominering över tre betydligt mer välkända republikaner, en framgångsrik affärskvinna, partiets ordförande i delstaten och en tidigare basketstjärna. Det republikanska etablissemanget är inte förtjusta, men Angle är en fighter som gräsrötterna vill ha. När guvernören antog en expansiv budget 2003 med enkel majoritet, drev Angle striden mot guvernören ända upp i Högsta domstolen — där hon fick rätt.
Meg Whitman, en framgångsrik affärskvinna som varit vd för eBay, nominerades av republikanerna till att bli partiets kandidat i guvernörsvalet i Kalifornien. Hon vill alltså efterträda partikamraten Arnold Schwarzenegger.
Trots sin omfattande erfarenhet som ledare i ett stort bolag, har en hel del varit tveksamma till Meg Whitman, eftersom hon inte haft några tunga partipolitiska uppdrag tidigare. Ur den aspekten är hon än mer nykomling än Angle som trots allt suttit i delstatsförsamlingen i två mandatperioder.
Carly Fiorina, också tidigare vd i stort börsbolag — Hewlett-Packard, nominerades till senatorskandidat i Kalifornien, där hon får möta den långvarige demokratiske senatorn Barbara Boxer.
Även Fiorina har mött motstånd eftersom hon saknar erfarenhet från politiska uppdrag. Att vara verkställande direktör i ett stort bolag är inte samma sak som att utöva politiskt ledarskap.
Men varför segrade Whitman och Fiorina över mer etablerade kandidater? Det finns hos amerikanerna ett starkt tryck efter något nytt, när Obama inte visat sig infria löftena om förnyelse. Och alla tre kvinnorna hade Sarah Palins stöd.
Läs mer: Daily Caller i How Sharron Angle won, CNN i Angle not too far out of mainstream, supporters say, Las Vegas Review-Journal i Angle wins, promises to ’dump Harry Reid’ in November, Wall Street Journal i Political Wisdom: Night of the Woman, AP i California Republicans tap women to lead ticket.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,)

Rulla till toppen