Grekland allt närmare konkurs

I början på maj klubbade EU:s premiärministrar ett räddningspaket på upp till 750 miljarder euro, allt för att försäkra omvärlden att EU tänker rädda Grekland, Portugal och de andra krisländerna. Men idag kan E24 rapportera, Marknaden litar inte på grekisk räddning:

Nu är det nästan lika dyrt att skydda sig mot att stater ställer in betalningarna som innan det gigantiska räddningspaketet klubbades. Samtidigt anser tre av fyra globala investerare att det är sannolikt att Grekland ställer in betalningarna, enligt en undersökning.

Också tilltron till Europeiska centralbankschefen Jean-Claude Trichet har dalat. Eurozonen sköter sig inte förtroendeingivande i omvärldens ögon.
Om strejkerna fortsätter är det tecken på att politikerna i dessa länder inte lyckas förklara hur allvarlig krisen är, och därmed får man heller ingen uppslutning kring nödvändiga besparingar och nedskärningar.
Självklart betyder det att marknaderna inte kan lita på att politikerna klarar av att åtgärda problemet — den gigantiska nivå på vilken Grekland mfl levt över sina tillgångar. På kredit, med andra ord.
Det har Estlands folk och politiker däremot gjort. Och Lettland är på god väg. Här har man insett skuldkrisens allvar och vidtagit handlingskraftiga åtgärder som ger resultat. Här förstår folket också nödvändigheten av att komma på fötter.
Om inte grekerna klarar av att göra det esterna gjort, då har de snart inget annat val än att lämna euron, ta tillbaka drachmen och devalvera hela landets ekonomi. Kanske är Sydeuropa så oförstående för ansvarstagande att något sådant måste hända innan de vaknar och inser realiteterna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen