Fortsatt politisk osäkerhet i Thailand

Sedan den av militären tillsatte premiärministern Abhisit Vejjajiva slog ner rödskjortornas protester har han sagt sig vilja skapa nationellt samförstånd genom att tillsatta kommissioner med respekterade ledamoter från alla delar av samhället. Det går dock trogt att fylla kommissionerna med aktade ledamoter, rapporterar Bangkok Post i Tedium may kill reform:

Målet om nationell samling ar värdigt men bara en retorisk kliche utan forutsebart resultat. Abhisit har valt en framstående utredare att leda grundlig genomgång av händelserna 19 maj (i samband med den blodiga upplosningen av rodskjortornas ockupation av centrala Bangkok), ett par forutsägbara ordforanden for reformkommissionerna och en akademiker att leda en studie om mediareformer. Individuellt är dessa framstående och respekterade personligheter som representerar det bästa landet har. …
Men grundfrågan återstår: Vilken form av reform kommer de att soka uppnå? … Hittills har premiarministerns plan framstått som enfaldig och forutsägbar

I samma tidning skriver chefredaktoren om mannen allt fortfarande cirkulerar kring, trots att han lever i landsflykt efter militärkuppen, The enigma of Thaksin just won’t go away.
Dar framgår varför störtade premiärminister Thaksin Shinawatra ar popular bland fattigare thailandare, och varför eliterna har svart att tala att en enkel polisman som blev framgångsrik affärsman (möjligtvis med vissa tveksamma metoder, även om man kan ifrågasätta allvaret i hans övertramp jämfört med de gamla eliternas). Thaksin har förändrade villkoren far thailandsk politik – i demokratisk riktning. Eftersom han visat de fattiga att deras röst också räknas.
(Andra intressanta bloggar om , ,, ,, )

Rulla till toppen