En onykter nykterhetsrörelse

Nykterhetsrörelsen varnar för ”extrema förluster” av både liv och skattepengar – 1.580 fler dödsfall, 14.200 extra misshandelsfall och ytterligare 16.100.000 sjukskrivningsdagar varje år – om några hundra vinbönder får idga gårdsförsäljning av alkohol.
Göteborgs-Postens reaktion är mitt i prick, Bondens vin är inget hot:

Om för mycket alkohol fördunklar omdömet, så gäller snudd på det samma för den svenska alkohollagstiftningen.
Intet kan så sätta sinnen i brand och lossa tungornas band som minsta antydan till eventuell uppluckring av Systembolagets försäljningsmonopol. […]
För en lekman är det svårt att se hur ett tillstånd att sälja enbart egenproducerat vin skulle kunna innebära konkurrensbegränsning. Varför inte se möjligheterna i stället för svårigheterna? Systembolaget har jämte butiker även utlämningsställen. Kanske kan gårdsbutiker fungera som utlämningsställen med egenproducerat vin i lager.

Förmynderi leder aldrig någonsin till mer ansvarstagande människor – bara till motsatsen. Nykterhetsrörelsen borde rikta in sin energi på folkbildning istället för på översitteri. Har man inte lärt läxan av den förödelse alkoholförbud skapat i de länder där det prövats? Organiserad brottslighet, korruption, laglöshet – inte nykterhet – blir resultatet när staten går längre än folket tolererar i restriktioner.
Gårdsförsäljning av alkoholdrycker är en självklarhet. Det handlar om kultur, turism och landsbygdsutveckling. Den ska stimuleras, inte stoppas.
>(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen