Anarki i förorten

Den här bilden är från förstasidan på Dagens Nyheter. Den säger allt om ordningsmaktens sammanbrott i Sverige. Polisstationen i Rinkeby sönderbränd. Våldsverkarna bestämmer. De ordningssamma får gömma sig.
I TV-inslagen talar brandmännen om frustrationen att stå och se på medan byggnader brinner ner. De kan inte ingripa eftersom de då utsätts för attacker av ligister och kriminella. Polisen kan inte skydda dem.
Rinkebyskolans annex Rinkeby Akademi brann ner. Där har man arbetat för att knyta ihop skola och näringsliv för att ge jobb åt de unga.
Ligisterna skyller varje gång på att de blivit provocerade av polisen. Det är ett svepskäl. Polisen utgör det sista hindret innan de kan ta över och sätta skräck i hela samhället.
En rimligare förklaring är motsatsen. Polisen är inte tillräckligt hård. Man tar inte in unga som begår brott. Istället blir kriminalitet något som är tufft. Tuppkammen växer på de som inte får några straff för att de terroriserar sin omgivning. Till slut blir det en urladdning.
Polisen och det svenska rättsväsendet har kapitulerat. Man tar inte längre kriminalitet på allvar. Därför låter man brottsligheten breda ut sig. Först när den blir alltför uppenbar rycker man ut. Då är det för sent.
Jag har tidigare skrivit om samhällets ovilja att gripa in: Bilbränder beror på attityd inte sociala problem.
Det handlar om att ta skoleleverna på allvar, och i det ingår att vuxenvärlden sätter gränser. Och upprätthåller dem. Beivrar de som bryter mot dem. Att ställa krav är att bry sig om. På det sättet blir de unga sedda. Då slipper de ägna sig åt mordbrand för att få uppmärksamhet.
Medierapportering: Upplopp i Rinkeby, Nya upplopp i RinkebyFlera bränder i Rinkeby, Fortsatt oroligt i Rinkeby,  Rinkebyborna har fått nog, Rinkebyborna känner sig rädda och hotade, Hon fick inte fira skolavslutningen, Björklund: ”Totalt oacceptabelt”, Vi plockar bort alla gatstenar, Hårdare tag från polisen, Låt inte Rinkeby brinna.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen