Unga socialdemokrater är tillväxtens fiender

Det är inte bara på Vänsterpartiets kongress, som nu pågår i Gävle, som det bubblar av ilska och kritik mot att Mona Sahlin & Co i sin skuggbudget inte talar klartext om massiva skattehöjningar och radikal omfördelning av samhällets resurser.
Socialdemokratins unga tidskrift Tvärdrag har i senaste numret ”Efter tillväxten” som tema.
I ett referat från samtal med bla förre miljöministern Lena Sommerstad och SSU-aren Emma Lindqvist låter det så här, under rubriken Tillväxtens fiender:

— Rovdriften på människor och natur finns inneboende i kapitalismen, därför behöver vi en global demokrati. Klimatkrisen är ett gyllene tillfälle att införa det.

Och Tvärdrags chefredaktör Daniel Suhonen skriver, Socialdemokratins (sista)chans?:

Vi står inför den stora omfördelningens tid. Framtidens välfärdslyft måste handla om mer fritid, längre semester, mer tid för utbildning och en expansion av kulturpolitiken.
Jämlikheten måste öka, den offentliga sektorn växa och det privata överflödet ge plats för en välplanerad klimatomställning.

Detta är inte små avsteg från den gamla arbetarrörelsens strävan efter att höja människors välstånd. De unga socialdemokraterna klär sig i sack och aska i syfte att montera ner välståndet som vi känner det. Istället vill man skapa ett miljöpartistiskt paradis där ingen åker bil, ingen flyger, ingen producerar något som kan påverka miljön.
Kanske vi kan tala om Åsa-Nisse-socialism? En återgång till det förindustriella samhället…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , LO, socialism, , , fackföreningsrörelsen, , bidragslinjen)

Rulla till toppen