Slå inte på den skötsamme

Det är ett symtom i tiden: i samhällsdebatten är det ofta, mycket ofta, som man slår på den skötsamme och låter den ansvarslöse komma undan.
Så ock i dagens DN när man skriver om Greklands dödliga demonstrationer, Stenar mot Europa.
Vem får pikarna? Vem görs till syndabock? Jo, Tyskland! Inte Grekland som ställt till ett helvete för hela eurozonen. Nej, det är Tyskland som pikas för att inte tillräckligt snabbt erbjudit sina friska pengar till ett sjukt Grekland. Man skriver:

EU:s ledare [måste] lägga sin nationella prestige åt sidan under eurotoppmötet på fredag och helhjärtat se till att räddningspaket för Aten blir verklighet. Marknadens misstro mot Aten har växt i takt med nålsticken från framför allt Tyskland.

“Nålstick”! Som om det vore Tysklands fel att Grekland visat total ansvarslöshet och likgiltighet inför sin egen ekonomi i ett årtionde. Och vem vill med glädje och utan reservation låna ut till någon som visat sig vara totalt ansvarslös?
Och i Sveriges Radios ekoredaktion drar man den vanliga vänstervalsen om att “polisen var för brutala”. Det var ju demonstranterna i Aten som kastade brandbomber som dödade flera människor igår! Men nej, det var polisen, de som upprätthåller ordningen, som får skulden i ekots rapportering. Inte de som agerar destruktivt.
Detta sätt att alltid skylla på den skötsamme kommer att få vår civilisation på fall. Vem vill vara skötsam när det alltid är den ansvarslöse som blir omkramad, ompysslad, försvarad, medan den skötsamme bara får skit?
Vi måste ändra på detta. De skötsamma ska belönas och berömmas. De som begår fel ska få ny chans, men deras destruktiva beteende ska ta mig tusan inte försvaras, och de ska få stå sitt kast.
(Andra intressanta bloggar om , ,
, , , , , )

Rulla till toppen