Överdos, skräckfilmen om nästa finanskris

Såg igår på biograf dokumentärfilmen ”Överdos en film om nästa finanskris” (trailer). Den visas på söndag i TV4 Fakta. Filmen är gjord av Martin Borgs och Johan Norberg.
Och det är en riktig skräckfilm. Den väver ihop de två tidigare ekonomiska bubblorna, IT-bubblan för tio år sedan och den nyligen spruckna bolånebubblan, och ser dom som prelud till en mycket större och allvarligare bubbla som nu blåses upp. De varnar — mycket effektivt och effektfullt — för att statsmakterna genom enorma stimulanser ser till att både statsfinanserna och människors hushållsekonomi belastas med gigantiska lån, som man inte kommer att kunna betala.
Ekonomierna går hyfsat idag, därför att de är drogade med historiskt låga räntor och stora ofinansierade stimulanspaket. Filmen liknar centralbankernas låga räntor och regeringarnas stimulanspaket med heroin. Vi festar loss, och skickar notan på framtiden.
Frågan är om vi nu ska ta baksmällan och nyktra till eller fortsätta injicera till dess ekonomierna drabbas av överdos och havererar.   
Nästa bubbla briserar, inte när bankerna som i bolånekrisen lånat ut för mycket, utan när staterna lånat upp så mycket att man inte kan betala tillbaka. Vi ser föraningar om denna situation i Grekland.
Att vi inte är där än, visas av att Grekland nu lånar över 1000 miljarder kronor. I filmen framställs det som ödesdigert att USA sedan bolånekrisen i stimulanser lagt ut 7000 miljarder kronor. Men USA är ju så mycket större än Grekland, att nivån inte är helt oöverkomlig. Men självklart kan det inte fortsätta.
Lösningen är stabilitetspakter där regeringar inte tillåter sig att skuldsätta mer än 60 procent av BNP och inte tillåter budgetunderskott på mer än 3 procent. Detta borde vara gyllene regler som alla regeringar överallt accepterar. Om så inte sker, kan filmens skräckscenario bli verklighet — att istället för banker, går stater omkull. Då faller världsekonomin samman.
Det som gör filmen lite märklig är att George W Bush framställs som en vänsterpolitiker, som slösar bort skattepengar på minoriteter och lågavlönade som får köpa bostad utan handpenning.
Bilden stämmer liksom inte med den som spridits under senaste årtiondet. Och när filmen sedan konstaterar att Barack Obama, inom ett år, spenderat lika mycket som Bush och alla hans företrädare tillsammans, är det nog så att Bush höll igen där andra var beredda att blåsa på än mer.
Filmen är en nyttig väckarklocka. Staterna kan inte låna sig upp över öronen för att finansiera ”stimulanspaket” som ekonomer visar inte ger rätt stimulanser.
SVD skriver om filmen:

Överdos är mycket välgjord. Den utnyttjar berättargrepp med samma lätthet som de utländska dokumentärer vi vant oss vid. Man kan utan tvekan tänka sig filmen i vilken internationell tv-kanal som helst.

Se den.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen