Nya sjukförsäkringen ger hoppet åter

De rödgröna bedriver ohämmad skrämselpropaganda om förändringarna i sjukförsäkringen. Man kallar den nya rehabiliteringskedjan för ”stupstock”. Men fakta visar nu att det nya systemet mer fungerar som en trampolin tillbaka till jobb, erkännande och människovärde.
När uppgifterna om vad som faktiskt hände med de nästan 18.000 personer som utförsäkrades efter regeländringen i vintras nu kommit, visar det sig att många kommit i jobb eller aktivitet. Expressen sammanfattar i Inte någon stupstock:

Är det ett bra eller dåligt resultat? Att knappt 3.000 av 18.000 utförsäkrade jobbar låter ju inte lysande. Å andra sidan har dessa människor varit sjukskrivna eller fått sjukpension under mycket lång tid. De står långt ifrån arbetsmarknaden och det är lågkonjunktur.

Av dessa försvann knappt 2.000 direkt från bidragsberoende utan vägen förbi arbetsförmedlingen. Man kan undra varför denna tiondel av de sjukskrivna alls var det.
Flertalet av de övriga är i aktiv rehabilitering. Många har blivit sedda för första gången på åratal.
Människor som av Socialdemokratin glömts bort och gömts undan i ensamhet och isolering, har nu kommit fram i ljudet.
För mig låter det mer som att Alliansen stoppat den mentala stupstock som tidigare regeringar infört.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen