Nu måste brittiska politiker visa ansvar

För första gången sedan 1974 fick inget parti majoritet i brittiska parlamentsvalet. Samma 1970-tal som såg Storbritannien i förfall. Också denna gång är det ekonomiska läget mycket illa. The Guaridan skriver, City confidence drains at prospect of horse-trading after indecisive election:

Analytiker säger att tidpunkten för Englands första oklara valresultat på 36 år knappast kunnat komma vid ett sämre tillfälle. Valrörelsen har bedrivits samtidigt som krisen i Grekland fördjupats och förtroendet på de globala marknaderna fallit. […]
Utnämningen av en ny regering kan hjälpa till att lugna marknadernas nerver, men bara om det finns bevis på att den kommer att bestå mer än några få månader. Partierna har helgen på sig, men inte mycket längre. En inofficiell deadline för en trovärdig regering att tillträda har redan blivit deklarerad av the City: teatime på måndag.

Daily Telegraph är än mer bestämd, We need a new government in place before Monday:

Med tanke på risken för turbulensen på marknaderna när de öppnar på måndag, är det viktigt att en regering finns på plats före veckoslutet. […] Denna situation kräver kyla av våra politiska ledare. Det är ännu inte kris, men det kan bli en om fel beslut fattas. […]
Även om David Cameron inte uteslöt det han kallade ett “organiserat samarbete”, gör han förmodligen klokt i att undvika en koalitionsregering med Liberaldemokraterna – vilket ändå kan vara bortom det mandat som Nick Clegg har, givet den antipati som hans parti har mot Tories. Vi förespråkar dock att de två männen, som förhandlade igår kväll, sätter nationens intresse först och borde tillåtas att utforma sitt samarbete på det sätt de finner bäst.

Vänstertidningen Independent tycker Clegg ska strunta i finanskris och nationens bästa, för att driva igenom partiets hjärtefråga: ändrat valsystem så att man får fler egna mandat, Clegg has a real chance to change the system. He must not blow it:

Liberaldemocraterna gjorde ett dåligt val. Det blev ingen Cleggmania när väljarna gick till vallokalerna. Men det borde inte spela någon roll. De har hamnat i en drömsituation. Ingen har majoritet. Det kommer inte att hända igen på mycket länge. Nick Clegg har nu chansen att förändra valsystemet. Det finns en risk att han låter tillfället passera – ett misstag helt i linje med hans partis pragmatism.

Snacka om oansvarigt perspektiv! Men Independent är inte ensamma.
Labour har inte givit upp försöken att sitta kvar. Därför skriver Times, Cameron has earned the moral right to govern:

Varje försök av Gordon Brown att klänga sig fast vid makten är oförsvarbart. Väljarnas dom har tydligt manifesterats: Labour drabbades av sitt värsta valnederlag sedan 1931.

Jag hoppas att Cameron, Clegg och deras partier förstår allvaret i situationen. Det handlar om Storbritanniens ekonomiska framtid, men också om Europas och världens. Regeringarna i väst måste nu börja visa samma ekonomiska ansvarstagande som den svenska regeringen. Man kan inte gå med stora budgetunderskott och låta statsskulden skena, så som Gordon Brown låtit ske. Och Grekland i ännu större omfattning.
För att kunna skära ner och slakta budgetunderskottet måste Cameron och Clegg sätta nationen främst. Partiintressen måste komma i andra hand.
Storbritannien kan visa vägen ut ur krisen. Jag hoppas Cameron och Clegg är uppgiften vuxen.
Se valresultaten: Daily Telegraph, Guardian, Sky News, BBC News.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen