Nu förändras dynamiken i valrörelsen

Ingen opinionsmätning på mycket länge har varit så betydelsefull som den från Demoskop idag: Rödgrönt jätteras – Alliansen förbi. Mätningen täpper till truten på proffstyckare — som statsvetaren Sören ”Alliansen är rökt” Holmberg och politiske reportern Henrik ”inget block har någonsin lyckats vända underläge i aprilmätning till valseger” Brors.
Att Alliansen leder över den rödgröna oppositionen, också i partisympatier, ger bevis på att valet är helt öppet. Demoskop förändrar nu hela dynamiken i valrörelsen.
Som läsare av denna blogg vet, har jag varit förundrad över att partisympatimätningarna givit de rödgröna övertaget samtidigt som folkets betyg på regeringens politik är högt, liksom förtroendet för statsministern och regeringen i övrigt.
Därför är jag inte förvånad att Alliansen nu också i partisympatierna får egen majoritet, med 49,2 procent av rösterna mot 47,4 procent för oppositionen.
Valet är dock långtifrån avgjort. Det är jämnt. Alliansen måste dels förklara vad man åstadkommit och samtidigt berätta om sina framtidsvisioner. Det blir inte lätt, eftersom nyhetsmedierna alltid vinklar till oppositionens fördel.
Men man har alla chanser att vinna.
SVT: Politisk dynamit, SVD: Valet är inte avgjort, Aftonbladet: Rödgrönt jätteras, Alliansen har gått om.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen