Mutskandalerna i S-kommunen Göteborg

Titta på Uppdrag granskning med Janne Josefsson (SVT Play) och du får en lektion i hur maffiakultur kan utvecklas i folkrörelse-Sverige. Göteborg har länge styrts som enpartistad. Socialdemokraterna är alltid vid makten.
Det som upprör mig mest är inte att en tidigare allsvensk fotbollsspelare i sin roll som byggmästare försöker muta enskilda kommuntjänstemän, utan att varken förvaltningschefer eller kommunrevisionen tar mutorna på allvar, lägger ner utredningar och säger att man inte har ansvar att polisanmäla. Hela Göteborgs kommun ställer sig på brottslingarnas sida.
Värst i programmet var revisionsgruppens ordförande, Arne Hasselgren (S) som hävdar att revisorer inte ska slå larm om mutor och ogentligheter. Han skyller ifrån sig när Janne Josefsson frågar varför man inte polisanmält: “Det är inte vår sak.”
Här sitter alltså det maktbärande partiets representanter och gör ingenting när man upptäcker oegentligheter. När journalister vill närvara vid öppna möten i kommunen blir de bortkörda av vakter. Så mycket för “öppenhet” i svenskt politiskt liv. Bilderna på när Josefsson blir bortkörd av kommunens vakter leder tankarna till Italiens politiska miljö.
Uppdrag granskning avslöjar hur många miljoner har försvunnit från Familjebostäder och Idrotts- och föreningsförvaltningen. Istället för att rusta upp betongförorterna och underhålla idrottsanläggningar går göteborgarnas skattepengar ner i fickorna på kommuntjänstemän och byggföretag.
Allt medan Socialdemokraterna låter bli att ingripa, utan istället försöker lägga locket på granskningen. Hade Göteborg haft växling vid makten tror jag inte dessa bedragare till kommuntjänstemän vågat ta mutor. Då hade de inte vetat vilka som skött stadens kassa och hur hårda de varit i sina kontroller. Men eftersom S suttit säkert har man vetat att slappheten från det maktbärande partiet är stor.
Än en gång får vi bevis på varför den offentliga sektorn inte bör vara så stor som den är nu. Genom skatterna hamnar enorma summor i anonyma kommunkassor, där det är lätt att roffa åt sig. Ju högre skatter desto större blir lockelserna till bedrägerier och mutor. 
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen