Förloraren Brown tvingar fram nyval?

Premiärminister Gordon Brown ledde sitt Labourparti till brakförlust i torsdagens parlamentsval i Storbritannien. Ändå vägrar han att avgå, utan vill fortsätta att regera tillsammans med Liberaldemokraterna — och lämna över makten till ny Labourledare i höst. Detta även om dessa två partier saknar majoritet i parlamentet.
Lord Heseltine, tidigare biträdande premiärminister, säger till Sky News att det är häpnadsväckande att någon kan tänka i dessa banor. Både Labour och Liberaldemokraterna förlorade mandat. Valets två förlorare skulle alltså bilda minoritetsregering.
Det här kommer inte att hända. Om Liberaldemokraterna inte menat allvar med sina förhandlingar med Tory i helgen, kommer resultatet förmodligen att bli omedelbart nyval, sedan finansmarknaderna fallit och de två förlorande partierna blivit uskällda i medierna.
Och vad skulle detta spektakel bevisa? Jo, att alla de som påstår att man ska överge valsystemet för ett proportionellt har grundläggande fel. Nuvarande enmansvalkretsar ger normalt ett tydligt utslag. Inte sedan 1974 har en röra liknande den nuvarande uppstått. Med proportionellt valsystem skulle den röra vi nu ser uppstå varje gång.
Om Liberaldemokraterna ändå går ihop med Labour i en förlorarkoalition, kommer David Cameron och Tory att göra allt för att så snabbt som möjligt tvinga fram nyval. Och det lär inte bli alltför svårt, eftersom Lib-Lab inte har egen majoritet. 
Se mer: Sky News, AP, BBC. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen