Tysklands återförenare Helmut Kohl fyller 80

Han var förbundskansler i 16 år och förändrade Europa. I och för sig var det inte hans förtjänst att kommunistblocket kollapsade, men när så skedde agerade han kraftfullt för att återförena Tyskland och introducera frihet och demokrati i öst.
Dessutom hade inte Europeiska unionen varit det den är utan Helmut Kohl. Han har legat bakom de flesta större beslut. Men om hans vision om ett enat Europa förverkligas bäst på det sätt som han bidragit till är väl ännu inte avgjort. Någon tvekan råder dock inte om att han var en högst kompetent och handlingskraftig ledare.
Han kommer inte upp i samma klass som Margaret Thatcher, men han tävlar om andraplatsen bland Europas främsta politiker i modern tid.
Läs mer hos Bild i Happy birthday! Former Chancellor Helmut Kohl turns 80, Deutsche Welle, Helmut Kohl, chancellor of Germany’s reunification, turns 80, Carl Bildt skriver i En stor europé fyller 80 år, och i Guardian skriver Timothy Garton Ash, Berlin has cut the motor, but now Europe is stalled.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen