Tid för valdebatt om negligerad trygghet

Igår skrev Alliansens rättspolitiska talesmän, med justitieminister Beatrice Ask i spetsen, en debattartikel, Så ska Sverige bli tryggare om vi vinner valet i höst. I ledare i Folkbladet (S) kommenterar Widar Andersson, 1004 ord:

Det finns anledning för de rödgröna att ta till sig några av förslagen från Beatrice Ask. Framförallt bör oppositionen kontra med genomtänkta förslag som kan dämpa orsakerna till brott.

Det vore bra om så skedde. Politikerna behöver föra upp denna trygghetsfråga på dagordningen.
Min förklaring till att Alliansen lyfter fram skärpta straff — exempelvis för upprepad brottslighet (istället för straffrabatt som gäller idag) — är att svensk politik sedan 1970-talet ensidigt tyckt synd om dem som begår brott. Det Widar Andersson kallar “orsakerna till brott”.
Alliansen ser till att en grovt obalanserad kriminalpolitik blir mer balanserad i avvägningen mellan sociala orsaker och rättvisans krav på att den som begår brott måste sona dem för att återupprätta brottsoffer och för att själv kunna gå vidare.
En seriös och engagerad debatt kring dessa filosofiska och moraliska aspekter skulle göra valdebatten mer mångfacetterad än brukligt
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen