Rödgrönt något annat än socialdemokrati

Nu börjar priset för projektet “de rödgröna” bli uppenbart för socialdemokratiska väljare. Det är inte socialdemokratisk politik man röstar på längre. Det är rödgrön politik. Och det är, som kompromissen om Förbifart Stockholm visar, något annat. Vad innebär det på sikt? Svenska Dagbladet skriver:

När S i tisdags satte makten framför egna principer, och lät sig köras över av Miljöpartiet och Vänsterpartiet i fråga om Förbifart Stockholm, skymtade avgrunden. När mer kan Mona Sahlin tänka sig att agera dörrmatta åt Lars Ohly och Peter Eriksson?

Dagens Nyheter skriver:

Socialdemokraterna har ofta ifrågasatt borgerliga partiers förmåga att ta regeringsansvar. Med folkomröstningen om Förbifarten devalverar de nu själva ansvarets innebörd. […] S, MP och V vill ha makten men orkar inte göra de sakpolitiska kompromisser som krävs för att de ska kunna regera tillsammans.

Aftonbladet skriver:

Förra gången lovade Socialdemokraternas borgarråd Annika Billström att det inte skulle bli någon trängselskatt. Men hon blev överkörd av Göran Persson som hellre gick med Miljöpartiet.
För bara några veckor sedan lovade Stockholms oppositionsborgarråd Carin Jämtin att bygga Förbifart Stockholm om hon så skulle köra över sina oppositionskamrater. Men nu blir hon själv överkörd av Mona Sahlin som hellre går med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Historien upprepar sig. Man kan tycka att det är märkligt att Socialdemokraterna fortsätter att driva det gamla bilsamhället nästan in i väggen för att i sista minuten gira vänster.

Det blir intressant att se hur väljarna som ibland kallas gråsossar reagerar på utvecklingen.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , )

Rulla till toppen