Prinsessan och mediernas trivialisering

Jag är så gammal att jag kommer ihåg den tid då skvaller om kungafamiljen bara fanns på damtidningarnas löpsedlar utanför kioskerna. Till och med kvällstidningarnas löp handlade om politik eller andra viktiga nyheter.
Det känns som mycket längesedan nu. I helgen har även SVT toppat sina nyhetssändningar med en bruten förlovning för en prinsessa. Seriös nyhetsbevakning får nu stå tillbaka för den lätta underhållningen. Även i nyhetsprogrammen och på morgontidningarnas nyhetssidor. 
Sydsvenskan skriver i Svenskt kungaskvaller blir mer likt europeiskt:

Enligt svenska pressforskare har skriverierna gjort svensk skvallerjournalistik mer lik den som finns i andra europeiska länder.
– Svensk press har tidigare skyddat de kungliga. Vi ser nu hur några strikta pressetiska principer långsamt luckras upp. Det är ett uttryck för att den svenska pressen är hårt pressad med vikande upplagor, säger professor Per Rydén, pressforskare vid Lunds universitet.

Helsningborgs Dagblad skriver i ledare, En monarki i tiden:

Något mycket privat som blir mycket offentligt. Det är en del av monarkins pris.

Medierna har trivialiserats. Morgontidningar och nyhetssändningar har blivit som Svensk Damtidning var förr. Istället för nyheter om verkliga händelser prioriterar man skvaller om kändisar.
Jag har inget emot att många människor tycker att prinsessförlovning, och brutna sådana, är intressanta och därför gärna följer vad som sker. Men betyder det att ALLA medier måste hänga på?
Att i förut seriöst nyhetsutrymme ta upp kändisskvaller är att devalvera mediernas roll. Innebörden blir ju att riktiga nyheter om samhället faller bort. Nyhetsutrymmet har krymt under senare årtionden, och om de dessutom fylls med skvaller blir det inte mycket kvar av bevakningen av det verkliga samhället.
Självklart ska kungahuset granskas och människor vill få sitt behov av glamour och snyfthistorier tillgodosedda. Men låt veckopressen sköta det som inte har konstitutionell betydelse.
Se mer: AB,2, DN, G-P. (Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , )

Rulla till toppen