Medierna frossar i redigerat videoklipp från 2007

Så är då journalisterna igång i sin antiamerikanism och Irakkrigsmotstånd igen. Ett noga redigerat klipp ur ett videoband från en attackhelikopter har kommit ut. Weekly Standard har granskat videon och skriver i ’Collateral Murder’ in Baghdad Anything But:

Det finns några aspekter att notera i videon. För det första, Wikileaks [som offentliggjort klippet] karaktäriserar attacken som att amerikansk militär slumpmässigt skjuter irakier som oskyldigt samlats på en gata i Bagdad. Men videon börjar abrupt, mitt i en mening under radiokonversationen. Det hade varit bra att få veta vad som hände före Wikileaks utvalda start av videon. Militären hävdar att irakierna dödades efter en strid mot amerikanska och irakiska styrkor. […] Det är ingenting i videon som motsäger det militären rapporterat. Vad du ser är en helikopter som engagerar beväpnade män.
För det andra, notera hur tomma gatorna är. De enda synliga personerna på gatan är beväpnade män tillsammans med Reuters kameramän. Det är en indikation på att ett slag har ägt rum på platsen. Civila har smart nog lämnat gatorna under striderna.
För det tredje, flera av männen är helt klart beväpnade. Wikileaks har medvetet valt att inte identifiera dem, utan fokuserar på Reuters kameramän. Varför?

Det är också viktigt att påpeka att detta hände för tre år sedan, då striderna var som hårdast i kampanjen att krossa al-Qaida och Saddam Husseins Baath-fascister. Det var efter dessa strider som mördandet och terrordåden minskade dramatiskt.
Kolla noga journalisternas sätt att presentera ”nyheten”. Nämner man att det är tre år gamla händelser? Att händelsen redan är utredd? Och avförd.
Utan dessa strider 2007 hade irakierna hamnat i inbördeskrig, på samma sätt som hände då Jugoslavien föll samman på 1990-talet, sedan deras diktator dött.
Irak har lämnat kriget bakom sig och tar steg efter steg i en demokratisk process. Att försöka sabotera denna utveckling för att underblåsa motsättningar i Irak är skamligt. Men det är just det massmedierna nu gör.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,, )

Rulla till toppen