Maktförskjutning till Tyskland i EU

När EU på senaste toppmötet i Bryssel behandlade ekonomiska krisen i Grekland var Tyskland inte längre beredd att hosta upp pengar för lösa andra europeiska länders problem. I Svenska Dagbladet skriver Tomas Lundin, Benhård Merkel säger nej:

Till Helmut Kohls djupaste övertygelser hör att ett starkt Tyskland inte är möjligt utan ett starkt EU. Och det har sitt pris.
Angela Merkel, som är 25 år yngre och uppväxt i före detta DDR har exakt samma uppfattning och samma europeiska kompass. En skillnad finns dock: Merkel bryr inte längre sig om att dölja vem det är som håller i tyglarna i Europa.

En maktförskjutning sker i unionen, från Frankrike till Tyskland. Vilket är glädjande. Tyskland ligger närmare nordeuropeisk ordning och reda, och lyssnar mer på östliga medlemsländerna som har mer av liberal ekonomisk politik, än Frankrike och Medelhavsländerna.
EU har alltför länge fått präglas av fransk nyckfullhet och tysk betalningsvilja. Kanske det är dags att starta utformandet av ett nytt fördrag som tar itu med unionen demokratiska underskott och ser till att unionens makthavare blir ansvariga inför väljarna. Den utvecklingen har Frankrike blockerat, allt tal om frihet-jämlikhet-broderskap till trots. Är det någon som kan se till att det blir så, är det nog Tyskland.
Se mer: Tysklands vilja att betala. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen