Lech Walesa: en stor chock

Den tragiska flygplansolyckan kostade stora delar av Polens statsledning livet. Medierna rapporterar utförligt, som sig bör.
Jag vill visa min sympati genom att lyfta fram vad Nobels fredspristagare Lech Walesa sagt. AP rapporterar i Walesa in shock:

Förre polske presidenten och ledaren för Solidaritet, Lech Walesa säger att presidentens och andra dignitärers död i en flygolycka i Ryssland är “en stor tragedi” och “en stor chock”. Tusntals personer har placerat ljus och blommor utanför presidenpalatset i Warsawa.

Den omkomne presidenten Lech Kaczynski och hans tvillingbror arbetade nära Lech Walesa när denne var ledare för den fria fackförenings- oh motståndsrörelsen Solidaritet. BBC skriver:

De spelade tidigt en viktig roll i att forma Polens postkommunistiska identitet. I det första presidentvalet 1990 var de nyckelpersoner bakom segern för Solidaritetsledaren Lech Walesa.

Och Daily Telegraph skriver:

Lech Kaczynski var en av Lech Walesas studenter, och han blev senare advokat för sin gamle lärare då elektrikern tog sig an den mäktiga kommuniststaten.

Den envisa, modiga generation som ledde Polen, och hela Östeuropa, ut ur kommunismens fängelse börjar nu tunnas ut. Det är naturligtvis tragiskt att det ska ske på det här sättet.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen