Kampen mellan Cameron och Brown vanns av Clegg

Igår hölls en historisk debatt i Storbritannien. För första gången möttes partiledarna i en direktsänd TV-debatt. Det kan låta märkligt att partiledarna aldrig tidigare mötts i debatt utanför parlamentet.
Men traditionen har varit att debatten ska ske i parlamentet. Att en sittande premiärminister ändå gått med på tre TV-debatter, visar hur trängd Gordon Brown är.
Den första hölls igår kväll. De båda huvudpersonerna, Brown och konservative partiledaren David Cameron var så upptagna att bekämpa varandra, att det lilla socialliberala partiets ledare Nick Clegg fick en lätt match och uppfattades som segrare. Det misstaget kommer de två förmodligen inte att göra om i nästa veckas debatt.
Times rapporterar i Nick Clegg seizes his moment in historic TV debate:

Times opinionsmätning visar på en överlägsen seger för Liberaldemokraternas ledare sedan han effektivt utnyttjat det historiska strålkastarljuset han fick i TV-debatten.
”Jag vet att ni tror att alla politiker är likadana. Jag har försökt visa att det inte är sant”, sa han i slutrepliken på ett avslappnat och personligt framträdande.
61 procent av väljarna säger att han vann debatten, jämfört med 22 procent för Cameron och 17 procent för Brown.

Liberaldemokraterna kan få sitt definitiva genombrott, eftersom de två gamla partierna tyngs av skandaler bland sina parlamentsledamöter, som begärt ersättning för allt från semesterresor till hundmat.
Problemet är att Liberaldemokraterna i flera frågor ligger till vänster om Labour, och inte är ett liberalt parti utan snarare socialistiskt. Om LibDem tar hem många Labourvalkretsar kan man bli näst största parti, eller åtminstone vinna så många mandat att inget parti får majoriteten. Då har det brittiska valsystemets funktionssätt brutit samman. Meningen med enmansvalkretsar är att skapa en stark majoritet för regeringspartiet.
Se mer: Guardian i Lib Dem leader makes powerful pitch, Daily Mail i Clegg wins the TV war of words, Businessweek i Clegg Wins in U.K. TV Debate as Brown, Cameron Stay Deadlocked(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen