Alliansen tog hem budgetduellen

Sanningen att säga, stod jag knappt ut under riksdagens budgetdebatt igår. Jag avskyr den sura, bittra familjegrälstonen som av någon anledning svenska politiker har så lätt att anlägga.
Därför redogör jag hellre för de mer analyserande kommentarerna i tidningarnas ledarsidor, som vädjar till vårt förnuft snarare än till primitiva känslor.
Göteborgs-Posten skriver i Bra läge för återhämtning:

Runt om i Europa diskuterar regeringar åtstramningar och skattehöjningar för att få bukt med väldiga underskott i ekonomin som den globala finanskrisen lämnat efter sig. Sverige skiljer sig därvidlag. Vi är ett av de få länder som även efter den genomgångna krisen klarar de så kallade konvergenskraven som satts upp inom EU för att hindra att budgetunderskott rusar iväg. Den kompletteringsbudget som Borg nu lagt fram är också till stora delar en reformbudget. Pensionärer, med skattesänkningar på fem miljarder kronor, och barnfamiljer, där flerbarnstilläggen höjs markant, tillhör de stora vinnarna.

Aftonbladet skriver i Inte rättvist, Anders Borg:

När vårbudgeten lades fram i går syntes löftet till kvinnorna inte till. Ett redan känt flerbarnstillägg och en skattesänkning riktad mot pensionärer, så mycket mer fanns där inte.

Helsingborgs Dagblad skriver i Borg går balansgång:

Visst, han får kritik för att vara för försiktig men det måste en finansminister vara i det rådande läget. Och i hans uppgift ingår naturligtvis att utmåla oppositionen som en föga trovärdig förvaltare av svensk ekonomi.
–Man går med kirurgisk precision på de skatter som är mest skadliga för ekonomin, menar Borg.

Dagens Nyheter skriver i Sträng finansminister:

Anders Borg är en finansminister av socialdemokratisk typ. Det skapar problem för utmanaren Thomas Östros som i gårdagens budgetdebatt visade bristande respekt för sina åhörare.

Svenska Dagbladet skriver i En budget som borde tysta larmklockorna:

Men bortom larmet finns det också en faktisk beskrivning av hur Sverige utvecklats under Anders Borgs snart fyra år. […] Jämfört med 1990-talskrisen tycks svensk ekonomi och arbetsmarknad ha klarat sig väl. […]
Vårbudgeten kunde göra mer. Inte minst för att hjälpa de företag som har framtidens jobb. Men bortom larmet kan man konstatera att prognoserna ändå talar för Anders Borg.

Sydsvenska Dagbladet i Snacka om jobb:

I ett internationellt perspektiv har Sverige klarat sig mycket bra. […] Det hindrar inte att Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros hade en poäng när han hävdade att regeringen varit för passiv i sin jobbpolitik. Men några konkreta exempel på vad en rödgrön regering tänker göra för att sätta fart på sysselsättningen lyckades inte Östros prestera. Mycket mer än några till intet förpliktande fraser om behovet av en ”jobbskapande politik” blev det aldrig.

Nerikes Allehanda skriver i En tydlig men icke trovärdig opposition:

Jo, Socialdemokraterna har rätt. Arbetslösheten är på en historiskt hög nivå. De offentliga finanserna uppvisar ett underskott. Och Sveriges ekonomi har inte gått särskilt bra det senaste året. Men hur hade det varit under en socialdemokratisk regering?

Norrländska Socialdemokraten i Rödgrön front mot Borg:

Haveriet för Borg och borgarna syns i all statistik. Både arbetsförmedlingens och SCB:s siffror visar att arbetslösheten har stigit.

Skånska Dagbladet i Borg har vårvittring:

Om vi nu är i inledningen av en konjunkturuppgång så kommer alliansregeringens politik att bli mycket framgångsrik. I grunden har den gjort rätt som med skattesänkningar stimulerat arbete och ändrat bidragssystemen för att premiera den som börjar jobba i stället för att vara beroende av bidrag.

Själv tycker jag det är märkligt att alla tycks ha glömt hur Mona Sahlin ville kasta många statliga miljarder efter Saab och alla företag som fick problem under finanskrisens inledning. Hur hade statsfinanserna sett ut om hon varit statsminister?
Budgetunderskottet hade, om inte lika stort som i Grekland, varit mycket större än det är och åtminstone lika stort som i andra europeiska länder. Tack vare att Alliansregeringen gjorde kyliga bedömningar när opposition och medier ropade på “paket” efter räddningspaket, har Sverige bättre finanser än de flesta andra.
Att inte lyssna på krav på räddningspaket har vi bättre utgångsläge när konjunkturen vänder. Tacka näringsminister Olofsson och finansminister Borg för det.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen