Har inte ‘upptäckt’ skattesänkningarna

Det är något absurt med svenska folkets förhållande till skatterna. DN har intervjuat en barnfamilj inför dagens presentation av statsbudgeten. Deras syn sammanfattas redan i rubriken:

”Vi har inte märkt att vi fått 35 000 mer i plånboken”

Är det så att svenskar omyndigförklarat sig själva så till den milda grad att man inte har en aaaaaaning om sin egen ekonomi? Litar man så totalt på att politiker ska rädda dem om något händer, att man struntar i att själva se till att ha kontrollen över sin ekonomi?
För mig är detta beteende helt obegripligt. Att ha kontroll på sin egen ekonomi är en förutsättning för autonomi och självbestämmande över tid. Att inte ha kontroll är att avsäga sig makten över sitt eget liv och överlämna den till någon annan.
Människor som agerar på detta sätt borde ju inte ha rösträtt. De agerar inte som ansvarstagande medborgare. De verkar vilja vara makthavarnas slavar, som man överlåter all kontroll till.
Om människor inte ens har kontroll på sin egen hushållsekonomi, då kan man inte delta i allmänna val och avgöra landets framtid. Demokratins absoluta förutsättning är att medborgarna är ansvarstagande människor som har självinsikt och kontroll över sina liv.
Jag kan bara skaka på huvudet. Hur kan människor vara så loja, så oansvariga, så aningslösa?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen