Finanskrisens verkliga bovar: politiker och myndigheter

Sedan politiker och myndigheter börjat försöka utmåla investmentbanker som Goldman Sachs som skyldiga till finanskrisen reagerar Vanity Fairs ekonomiredaktör Bethany McLean. Hon skriver i dagens New York Times om finanskrisens verkliga bovar, Meet the Real Villain of the Financial Crisis:

Det finns inga goda aktörer här. Det är ohederligt och ytterst farligt att låtsas som att Goldman är den enda boven här. Värsta aktörer av alla är de som driver kampanj mot Goldman: våra politiker.

Bethany McLean pekar på att kreditvärderingsinstituten gav höga säkerhetsbetyg för värdepapper som var i stort sett värdelösa. De gjorde så med finansiella produkter för många miljarder dollar vars säkerhet var skrämmande lågt på grund av att de bestod av bolån till människor som inte kunde betala varken ränta eller amortering. Utan dessa höga säkerhetsbetyg på världelösa papper hade inte finanskrisen uppstått.
Hon påpekar att Goldman och andra aktörer inte hade någon skyldighet att låta bli att handla med papper som dyker upp på marknaden. Problemet var att de myndigheter som skulle övervaka marknaden inte skyddade kunderna. Hon skriver:

Alla kontrollerande myndigheter misslyckades att granska de dåliga lån som rörde sig genom det nationella banksystemet, även om det restes mängder med varningar om dem.
Och viktigare: det var politikerna i kongressen som lät bli att handla sedan konsumentföreträdare varnat för att människor fick lån som de aldrig skulle kunna betala tillbaka. Det var kongressen som vägrade att reglera derivat (värdepapper) trots omfattande bevis ända tillbaka till 1994 på vilket gift de utgjorde. […]
Det var politikerna som spred lovsången om att äga sin bostad, även om data och vittnesmål visade att mycket av det som hände hade lite att göra med att ge folk bostäder.

Spektaklet som riktas mot Goldman får inte ge politikerna möjlighet att smita undan sin skuld, avslutar McLean.
Nej, det var inte för lite regleringar som orsakat finanskrisen. Det var för mycket av politiska stimulanser. Amerikanska politiker försökte driva fram jämlikhet via krav på bankerna att låna ut till dem som inte hade kreditvärdighet. Dessa dåliga lån spred sig sedan i systemet. Lånen borde självklart inte uppstått. Hade marknadens logik fått verka ostört hade det aldrig hänt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen