Får en socialdemokrat bli rik?

Helsingborgs Dagblad tar upp den känsliga men ack så viktiga frågan om socialister och rikedom. Socialister har alltid sett ”rika” som sina motståndare. Det är deras tillgångar som ska beslagtas för att ge fattiga ett drägligare liv. Men vad händer när socialister själva blir rika? Varför ger de inte själva bort alla sina tillgångar? Varför blir det då plötsligt inte längre lika viktigt med jämlikhet i utfall och omfördelning?
För mig bevisar detta socialismens total hyckleri. Helsingborgs Dagblad tar dock upp den annan aspekten — jante — i ledaren Hur rik får socialdemokraten vara?

Det finns olika sätt att förhålla sig till andras framgång. Man kan notera den, till och med glädjas åt den, tycka att initiativ och duktighet får sin belöning. Man kan också finna den lätt omoralisk, avundas den eller uppleva den ideologiskt bekymmersam.
Socialdemokratin har problem med sina höginkomsttagare. I dagarna går tidningen Aftonbladet ett nytt varv med förre statsministern Göran Persson. Hans gård Torp uppskattas nu vara värd 40 miljoner. Som konsult tjänar han miljonbelopp. Dessutom är han styrelseproffs med ett arvode från enbart statliga Sveaskog på 450 000 kronor. […]
Partiet har under flera decennier brottats med framgångens moraliska sidor utan att komma till något direkt avslut. […]
Det är inte lätt att hålla en kongressdebatt på temat hur rik en socialdemokrat får vara. Blir toleransen för stor blir det svårt att tala trovärdigt om att företräda de sämsta ställda. Priset för detta är att Mona Sahlin och övriga ledande socialdemokrater ständigt får svara på frågor om det går an att partivänner gör si eller så, till exempel nu senast när det gäller utnyttjande av avdrag för hushållsnära tjänster. […]
Men faktum kvarstår att partiledningen måste stå för en klar uppfattning i frågan om ekonomisk framgång kan kombineras med trovärdighet, retoriken med praktiken.

Problemet är dock att en klar uppfattning skulle visa socialismens småaktighet och hyckleri.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,, , , , , )

Rulla till toppen