David Petraeus for President

Vem kommer att utmana president Obama om Vita huset i valet 2012? Obama blir allt mer sårbar i takt med att hans popularitetssiffor sjunkit och hans politik ifrågasätts av väljarna. Men samtidigt finns ingen självklar kandidat på republikanska sidan.
Ett namn som allt fler nämner är David Petraeus. Nu senast i helgens Daily Telegraph, David Petraeus for President: Run General, run:

Amerikanerna har aldrig varit så missnöjda med sina politiker. Mer än tre fjärdedelar av amerikanerna ger kongressen underkänt betyg. President Barack Obamas popularitetssiffror har fallit ner under 50 procent och många av dem som röstade på Obama litar inte längre på honoom.
Republikanerna mår inte mycket bättre och den växande Tea Party-rörelsen demonstrerar en omfattande motvilja mot den politiska klassen i Washington. Politiker i makten är sårbara inför mellanårsvalet i november.
Många väljare läntar efter en outsider, någon äkta, med integritet och bevisad kompetens. Någon som inte ägnat livet åt intriger, åt att planera hur man ska göra politisk karriär, och därför ständigt anpassat sig för att nå maximala politiska fördelar.
Missnöjet är omfattande och den enda offentliga institution som har ökat sin prestige på senare år är den amerikanska försvarsmakten.

Naturligtvis avvisar Petraeus alltihop. Kategoriskt. Han jobbar åt sittande president och kan inte röja minsta tecken på att han tänker kasta sin chef ur sadeln. Men den vänsterradikala nättidningen Huffington Post drar en djup suck av lättnad när Petraeus vid ett besök i New Hampshire (den viktiga delstat där nomineringsprocessen börjar), deklarerade att han inte tänker ställa upp i politiska val, David Petraeus Definitively Closes The Door On A Presidential Run.
Men vi minns hur Obama lika kategoriskt förnekade att han skulle ställa upp i presidentvalet 2008. Och  senaste en general blev president, då i form av Dwight D Eisenhower, var han så tvetydig om partipolitik att han uppvaktades av både demokrater och republikaner att bli deras presidentkandidat.
Petraeus är ett lika starkt kort som Eisenhower, eftersom Petraues förenar egen erfarenhet i strid, befälhavare för en kvarts miljon soldater i krig samtidigt som han har fil.kand i statsvetenskap och doktorerat i internationell politik vid Princeton. Tidskrifterna Foreign Policy och Prospect har placerat Petraeus på topp 100-listan över världens främsta intellektuella.
Han har tilldelats en stor mängd utmärkelser – och till och med fått medalj av Förenta Nationerna.
Det vore märkligt om han inte skulle vilja pröva sina färdigheter också inom politiken. Men han kan göra som Eisenhower, vänta till dess han inte möter en sittande president som han tjänstgjort under. Eisenhower ställde upp 1952, då Harry Truman inte längre kandiderade till omval.
Men om trycket blir stort för att han ska rädda nationen från politisk anarki och förfall, då kan en person som Petraeus inte dra sig undan. Om amerikanska folket kallar och en våg av uppmaningar byggs upp, blir det svårt att tacka nej.
Trots sin nuvarande post som militära befälhavare över Central Command, som leder de amerikanska operationerna i Mellanöstern, är han ofta ute på föredrag och framträdande på hemmaplan, vilket framgår i Deseret News, Petraeus across the nation: Many challenges still ahead in Middle East.
Han är alltså inte alls främmande för publika möten och att hålla tal, en roll som annars kan få många dugliga militärer att känna sig obekväma. Handlingens män behöver inte ha talets gåva. Men för Petraeus gäller inga sådana begränsningar.
Hans brist på politisk erfarenhet skulle normalt vara en black om foten. Men Amerika slits nu i stycken av allt djupare politiska motsättningar. Polariseringen mellan vänster och höger är så total att den förtär politiken, som reduceras till att man hatar varandra. Utrymmet för saklig diskussion är noll.
I detta klimat krävs förmodligen en outsider som genom sitt ledarskap kan ena folket och ställa sig över partipolitiken. Om någon är kvalificerad att bli Amerikas president i en tid av hårda politiska motsättningar, så kanske det är David Petraeus.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen