Brittisk valturbulens: minsta partiet störst

Det lilla liberaldemokratiska partiet, som det brukat heta, är nu största parti i Storbritannien. I dag presenterar Mail on Sunday en opinionsmätning där partiet är större än de två traditionellt dominerande partierna Tory och Labour: Nicks the top spot – Historic poll puts Liberals in lead for first time in 104 years:

I den mest häpnadsväckande händelseutvecklingen under en valrörelse på ett århundrade, visar ny opinionsmätning att stödet för Liberaldemokraterna har stigit till 32 procent, en procent mer än de konservativa på 31 procent och med Labour på tredje plats med 28 procent.

Hur osäkert läget är framgår också av hur britterna svarar på vilken regeringskonstellation de vill se: 42 procent vill se Tory själva eller tillsammans med LibDem regera landet efter valet, och exakt lika många, 42 procent, vill se Labour själva eller tillsammans med LibDem regera.
Två frågor: Kommer den här valvinden att bestå? Och vad tycker egentligen Liberaldemokraterna?
The Independent citerar Liberaldemokratisk partistrateg om partiets budskap i valrörelsen, Cleggmania spreads across Britain:

— Vårt huvudargument mot Labour är att de inte går att lita på eftersom de inte fått saker och ting uträttade under 13 år i regeringsställning. Tory kan man inte lita på eftersom de säger att de är progressiva, men vi vet vilka deras sanna instinkter är.

För mig stärks bilden av att Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg kör med ”förnyelse” ungefär som Barack Obama — utan något som helst innehåll i sak.
Independent påminner också om att smekmånaden kan bli kort. Den varade tre månader för Gordon Brown när han blev ny partiledare och något längre för David Cameron. Skillnaden är dock att Nick Clegg får sin mitt under en avgörande valrörelse…
Eftersom LibDems politiskt står närmare Labour än Tory, kan resultatet av Cleggs förnyelseretorik bli räddningen för sittande premiärminister Gordon Brown. Så mycket förnyelse!
Och Tory är det parti som hårdast börjat attackera LibDems, rapporterar Sunday Times i Nick Clegg nearly as popular as Winston Churchill. Nick Clegg har varit ledamot i Europaparlamentet och William Hague, möjlig utrikesminister i Toryregering, anklagar Liberaldemokraterna för att underkasta sig EU:s byråkrati: ”Folk är inte medvetna om deras politik men kommer nu att närmare granska deras förslag — som att de vill ha euron” och att de är redo att ”skriva under på allt som någonsin har föreslagits från EU”.
Labour ser fördelar med att Liberaldemokraterna, snarare än Tory, stärker sina ställningar, rapporterar Guardian i Knives out for Nick Clegg after polls boost:

Labour, som är glada att se Liberaldemokraterna har framgångar så länge det inte förvandlas till en tsunami, fortsätter att peka på likheter mellan Liberaldemokraternas och Labours politik. Transportminister Lord Adonis tog antydningar om regeringssamarbete efter valet ett steg längre genom att säga att han inte skulle insistera på att väljare ska rösta Labour i valkretsar där Liberaldemokraterna och Tory strider om segern.

Det blir spännande veckor fram till valdagen 6 maj.
Se mer: Ask the leaders: Who is Nick Clegg?, State of the parties: Clegg in dreamland. Nick Clegg’s Lib Dems ’under scrutiny’ after TV debate , Nick Clegg’s prickly past. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen