168000 nya jobb i vår

En färsk arbetsmarknadsbarometer från Sifo, som beställts av bemanningsföretaget Proffice, visar att företag behöver anställa mycket folk fram till sommaren. Det rapporterar Aftonbladet:

Vart tredje svenskt företag behöver nyanställa de närmaste månaderna. Totalt handlar det om 168 000 nya jobb.
– Vi ser ett ökat behov av våra bemanningstjänster inom i stort sett alla segment, säger Proffice vd Lars Kry.
Arbetskraftsbehovet skiljer sig kraftigt åt i olika kommuner. I Göteborg behöver 42 procent av företagen nyanställa redan i dag, mot bara 16 procent av företagen i Gävle och Luleå.
– Det är svårt att tala om arbetsmarknaden som en enda stor arbetsmarknad. Olika tjänster behövs i olika omfattning i olika regioner och städer.

Men det är glädjande för alla arbetslösa att Sverige hanterat den globala krisen skickligt. Istället för panikåtgärder, som Mona Sahlin och Thomas Östros ropade efter, har stabila statsfinanser tillsammans med lägre skatter inneburit att företagsamheten klarat sig bättre:
Skatteexperten Danne Nordling visar i blogginlägg på skillnaderna mellan krisen på 1990-talet:

Samtidigt har företagen inte agerat så som vänstern påstått: med nedskärningar à la ”kvartalskapitalism”. De har behållit en god del av arbetskraften trots att produktionen minskat.

Det har man kunnat göra därför att regeringen varit trovärdig i sitt budskap om att man vill stimulera företagande, snarare än att genom höjda skatter försvåra för företagen.
Jag tror att Anders Borg och Maud Olofsson har varit viktiga ur ett psykologiskt perspektiv. Med dem vid makten har företagen kunnat lita på att politikerna inte tänker djävlas med dem under krisen.
En rödgrön regering med Lars Ohly som tung minister skulle skapa helt andra och mer pessimistiska framtidsutsikter för företagen, som då måste gardera sig inför nya statliga pålagor genom att sparka folk.
Om Sverige vill se fler i sysselsättning måste den här regeringen få fortsätta.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen