Var står de rödgröna i säkerhetspolitiken?

I ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt kräver Mona Sahlin och hennes utrikespolitiske talesman Urban Ahlin besked om förhållandet till Nato. Också i riksdagen tog den tunge och framträdande socialdemokraten Bosse Ringholm upp Natofrågorna i en interpellation till Carl Bildt, rapporterar DN i Sahlin, Ahlin och Ringholm kräver besked om Nato.

– Här har regeringen inte varit tydlig och lämnat tydliga besked. Jag ser en glidning mot ett Natomedlemskap som jag inte vill se, säger Sahlin.

Statsministern Reinfeldt svarar Mona Sahlin:

– Jag vill bara understryka att vi har inte öppnat för någon Natoutredning som det beskrivs i brevet. Den svenska säkerhetspolitiska doktrinen gäller fortsatt som grund, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
– Jag vill dock påpeka att det finns en typ av ömsesidighet i förpliktelserna kopplat till Lissabonfördraget, som gör att vi ju numera uttrycker oss så att vi bygger den svenska säkerheten tillsammans med andra och att vi välkomnar ett säkerhetspolitiskt samarbete och utbyte. Det är inte länkat till Nato utan till vårt närområde och EU, säger Reinfeldt.

Och utrikesminister Bildt svarar Ringholm:

– Bosse Ringholm har en sedan decennier utvecklad förmåga att strida mot av sig själv uppfunna väderkvarnar. Ingen kommer att kunna stoppa honom, sade Carl Bildt.

Alliansens linje har ju varit tydlig och konsekvent. Det kan man inte säga om den rödgröna oppositionen. De har ingen politik alls om Afghanistan — man är så oenig att man inte nämnde frågan under den utrikespolitiska debatten förra månaden.
I det utrikespolitiska dokument som de rödgröna presenterade i januari nämner överhuvudtaget inte Europasamarbetet.
De rödgröna står alltså utan försvars- och utrikespolitik.
Att dölja detta är syftet med att attackera Alliansen om Nato. Kan man inte vittra en stor dos panik bakom dagens utspel från Socialdemokratin?
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , )

Rulla till toppen