Svensk whisky, en framgångssaga

Mackmyra är en svensk whisky som etablerades 1999 i lokaler vid det gamla järnbruket Mackmyra mellan Gävle och Sandviken. Det har blivit en riktig framgång. TT rapporterar:

11 år efter starten har svenska Mackmyra på allvar etablerat sig som whiskytillverkare. Det kommande bokslutet visar att omsättningen närmar sig 100 miljoner kr. Nu vill fler försöka upprepa succén.
Senast var det Ådalens Destilleri som satsar drygt 17 miljoner kr på ett whiskydestilleri utanför Kramfors. Tillverkningen beräknas kunna starta i höst. Sedan 2008 finns även ett destilleri på ön Ven i Öresund. I maj slår Grythyttan Whisky & Brännvin upp portarna till sitt visningsdestilleri på Ekebergs säteri utanför Örebro. Och ytterligare ett destilleri byggs i Hunnebostrand i Bohuslän.

Det är kul att kulturella satsningar av detta slag sker, och dessutom på komersiella grunder. Tillsammans med gårdsförsäljning av vin och öl skulle svensk landsbygd få fler möjligheter att bli konkurrenskraftigt.
Alkohol är en viktig del av vår matkultur, och det är här den hör hemma. Genom att mer betona denna sida, kan supandet bli än mindre accepterat. Vi i norra Europa behöver lära oss hantera alkohol som kultur och på det sättet avveckla det primitiva råsupandet. Det tror jag är en betydligt effektivare väg än förbudsvägen, som ju sedan 1920-talet har misslyckats. Helt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen