Startar revolution i USA ikväll?

Nu har en avgörande debatt startat i amerikanska representanthuset som avslutas med en votering som kan resultera i en revolution som gör Amerika till Europa, till ett högskattesamhälle. Det handlar om Obamas sjukvårdreform, som är så omfattande att ingen har överblick om vad den innehåller.
Det blir i så fall en mycket kontroversiell seger, om partiet alls får med sig tillräckligt många av sina egna ledamöter.
Många är mycket ovilliga eftersom representanthuset måste anta eller förkasta senatens liggande lagförslag. Och senatens förslag innehåller flera aspekter som demokratiska ledamöter i representanthuset inte gillar, exempelvis skattefinansierade aborter.
Demokraterna kan inte ändra senatens lagförslag sedan republikanerna vann Ted Kennedys mandat i januari, och demokraterna därmed förlorade supermajoriteten i senaten. I senaten kan republikanerna rösta ner nya lagförslag om sjukvårdsreform.
Därför måste representanthuset anta senatens lagförslag, eller inget alls.
Och därför är det tveksamt om partiet får med sig nödvändiga 216 av sina 253 ledamöter att rösta ja för att uppnå majoritet.
För att säkra tillräckligt många röster kommer man i en votering att rösta om tillägg som tillmötesgår tveksamma ledamöter på andra områden. Man ska alltså köpa röster genom kohandel.
Det ryktas om att president Obama lovat tveksamma demokrater att anta en presidentorder om att offentliga sjukvårdsmedel inte får användas till aborter. Men en sådan order är inte lag, och kan rivas upp när som helst.
Rykten handlar också om att feminister är upprörda över detta tillvägagångssätt, och bearbetar Vita huset att inte skriva en sådan order.
I NBC:s Meet the Press menar republikanernas gruppledare John Boehner att demokraterna inte har majoritet inför voteringen.
Följ debatten i representanthuset direkt i C-SPAN.
Washington Examiner: ’Deem and pass’ dead; Now it’s the ’Supermax’ rule with few amendments, little debate
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen