S-regeringar gled närmare Nato

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin försöker vända den rödgröna tomheten i utrikespolitiken — S, V och MP är inte överens om varken Afghanistan eller Europa — till offensiv genom angrepp på regeringen om Nato. ”Jag ser en glidning mot ett Natomedlemskap som jag inte vill se”, säger hon. Nerikes Allehanda skriver i ledare, ”Glidning mot Nato” drevs på av S-regeringar:

Utspelet är tomt och meningslöst, på gränsen till dumt.
Visst finns det en ”glidning” mot Nato i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Men den ”glidningen” har i alla väsentliga delar administrerats av socialdemokratiska regeringar.
Det var under socialdemokratisk ledning som svenska trupper började verka i Nato-ledda operationer i länder som Bosnien, Kosovo och Afghanistan.

Så är det. Socialdemokraterna jagar nu sin egen svans. Man attackerar den politik man själva har fört i regeringsställning.
Det verkar som att Vänsterpartiet fått bra betalt för att ingå i rödgröna regeringsalternativet. Nerikes Allehanda skriver:

Men i Vänsterpartiets partiprogram heter det att partiet strävar efter ”bibehållen neutralitet”. Partiet vill dessutom att Sverige för en utrikespolitik som ”vågar utmana USA, EU och det internationella kapitalets maktanspråk.” Jähäpp!
”Utrikesminister Lars Ohly” ska alltså åka till Bryssel och ”utmana” inte bara EU och USA utan också det ”internationella kapitalet”.

Ja, det är ett scenario om Vänsterpartiet efter valet ska leda landet i regeringsställning.
Se också gårdagens blogginlägg: Var står de rödgröna i säkerhetspolitiken?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen