Reepalu använder judar för att vinna röster i Malmö

Ilmar Reepalu (S) går till nya attacker mot sina kritiker, snarare än att vara ångerfull. För mig är det ett tecken på att han vet vad han gör. Hans kontroversiella uttalanden är medvetet valda och genomtänkta.
Därför är flera inne på att Reepalu gör sina antisemitiska utfall i syfte att vinna röster. Och det kan gå hem i Malmö där en stor del av befolkningen kommer från Israels fientliga grannländer.
I Newsmill skriver lagmannen i Skånska hovrätten och ledamoten av FNs kommitté för mänskliga rättigheter, Krister Thelin, Röstfiske bakom Reepalus svek mot Malmös judar:

Om Reepalus otydlighet och oförmåga, att med kraft ta avstånd från den otvetydiga antisemitism som förekommer i Malmö, inte är grundad i antisemitism utan huvudsakligen i ett intresse att vinna valstöd hos vissa invandrargrupper, gör det inte det hela bättre. Snarare tvärtom. Vissa värden får inte tillåtas offras på valaltaret i partiintressets namn. Dit hör respekten för medborgarnas välgrundade fruktan för antisemitisk förföljelse. Malmös judars rätt att leva i trygghet i Malmö är en mänsklig rättighet. Naken partiopportunism är en kränkning av denna rätt.

I Svenska Dagbladet tar statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet upp samma aspekt, Reepalu-affären väcker frågor (ej online):

Hur påverkas Ilmar Reepalus ställning som politiker?
— Det är en fråga om hur väljarna reagerar. Man kan misstänka att Reepalu kan locka en hel del röster från den muslimska befolkningen, det är till och med något han kan vara medveten om.

Till Sydsvenskan säger Henrik Bachner, Idéhistoriker kritisk till Reepalus uttryckssätt:

Att skylla på ”den israeliska lobbyn” är ett problematiskt grepp som ofta används i antijudisk argumentation. Det konstaterar idéhistorikern Henrik Bachner efter att ha följt Ilmar Reepalus uttalanden.

Ja, här ser vi hur Socialdemokraterna medvetet spelar på fördomar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen