När sänkt skatt betyder höjd skatt

I en ledare skriver Göteborgs-Posten om Socaldemokratisk skatteretorik, Sänkt skatt blir höjd skatt:

Socialdemokraterna går ut i valrörelsen med krav på sänkt skatt. Jo, det är sant! Fast för säkerhets skull väljer Socialdemokraterna ut en skatt som bara är en retorisk konstruktion – pensionärsskatten.
Dessutom är kravet på sänkt skatt så formulerat att det även innebär ett löfte om höjd skatt. Fast då gäller det en i högsta grad verklig skatt – inkomstskatten.

Det gäller för väljarna att se upp med retoriken från partierna så här när valet närmar sig…
Och det finns fler exempel på denna logik ”som tycks kunna vara hämtad från Alice i Underlandet”. Svenska Dagbladet analyserar, i ledaren Så länge ingen annan får det bättre, den nya hemsida som S startat om pensionärernas skatt. Men den informerar inte om hur mycket pensionärernas skatter har sänkts. Nej, den visar på något annat, påpekar SVD:

Istället kan varje pensionär räkna ut hur mycket mer sänkt skatt någon annan har fått. Den som har en pension på 15000 kronor ska inte glädjas över några hundralappar mer efter skatt utan sura över att grannen som jobbar fick ytterligare lite mer kvar tack vare sänkta skatter.
Det är den ”klyftan” som Socialdemokraterna nu vill täppa igen. […] Huvudbudskapet i kampanjen är tydligt och borde tryckas upp på S-dekaler innan valet: ”Så länge ingen annan får det bättre.”

Socialdemokraternas valstrategi är alltså att underblåsa avundsjukan.
Se mer: Jobbskatteavdraget viktigt också för pensionärerna. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen