Kriminella är ofta sjukskrivna

Om köpta sjukintyg och kriminella som är sjukskrivna handlar ledaren i Dagens Nyheter, Fortsätt flåsa bara:

Läkarkåren skriver underlag för sjuk­intyg som sedan ska prövas mot arbetsförmåga av Försäkringskassan. Så har lagen sett ut länge, men i praktiken var det först för några år sedan kassan började intressera sig för att följa den. Tidigare var en läkarsignatur så gott som lika med sjukpenning. Så är det inte längre.

Det är om detta vinterns strid egentligen har handlat. Ska Försäkringskassan överpröva läkares “intyg” om sjukdom?
Vänsterpartierna vill låta korruptionen fortsätta, inte röra de kriminella och låta sjukförsäkringssystemet betala ut många miljarder till dem som inte upfyller villkoren. Vänsterpartierna skjuter cancersjuka framför sig för att rädda det kriminella Sveriges försörjning via sjukpenningen.
Därmed riskerar de rödgröna hela tanken med välfärdssystemen. I längden blir det omöjligt att upprätthålla ett sjukförsäkringssystem som töms på resurser av dem som inte är sjuka, men som betalar läkare för intyg som aldrig granskas.
Det vore bra om debatten mer kunde handla om detta. Sjukförsäkringen handlar om en gigantisk miljardrullning. Systemet blir därmed utsatt för korruption. Antingen räddar man systemet genom att strama upp det och så gått det går, stävja fusk. Eller så är man släpphänt och blundar för korruptionen som urholkar systemets legitimitet.
Se mer: Svårt avslöja läkarbluff och Peter krävs på 1,2 miljoner kronor.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen