Jämlikhetsanden är bara påhitt

Vänsteraktivister tror sig ha fått nytt ”vetenskapligt” bränsle för socialism och likhet i utfall. I boken Jämlikhetsanden påstås att omfattande forskning och ­statistik från 21 rika länder visar graden av ojämlikhet i ett samhälle påverkar hur människor mår både fysiskt och psykiskt.
I Aftonbladet skriver Nima Sanandaji och Arvid Malm för Skattebetalarnas Förening, För bra för att vara sann:

Visst, det vore onekligen riktigt intressant att se resultatet av en politik som försöker bota mentalsjukdom, brist på tillit, förtida död, sjuklig övervikt, bristande jämställdhet och brottslighet med hjälp av chockhöjd värnskatt. Men vi ser helst att något annat land testar receptet rejält först.

Det samband mellan ökad utjämning och bättre hälsa, som boken påstår sig bevisa, finns inte:

Något signifikant samband finns nämligen inte om vi tittar på de 28 rika OECD-länderna. Det finns inte om vi undersöker de 27 länder som av FN:s Human Development Report bedömer ha mycket hög grad av mänsklig utveckling. Det finns inte ens om vi använder det selektiva urval av 23 länder som författarna till Jämlikhetsanden har använt sig utav. […] Det internationella sambandet mellan inkomstfördelning och livslängd finns helt enkelt inte.

Bokens författare driver en tes, men bevisar ingenting.
Från vänstern inget nytt.
(Andra intressanta bloggar om , , ,, , , , , , )

Rulla till toppen