Irakiska valet: vem vinner?

Enligt de initierade bröderna i Bagdad som driver bloggen Iraq the Model kommer sekulära partier att gå framåt. Det sker på två sätt.
De uttalade sekulära partierna i Irakiska listan, under ledning av förre premiärministern Iyad Allawi, väntas gå framåt starkt och bli näst största partigrupp. Allawi samlar företrädare med olika etniska bakgrunder på sin lista.
Dessutom har den stora shiitiska koalitionen som dominerat parlamentet sedan förra valet splittrats. Premiärminister Nuri al-Maliki har brutit sig ur och tagit med sig de mer moderata krafterna till Rättsstatsalliansen. Detta parti väntas bli störst, men inte lika dominerande som den förra shiakoalitionen.
De mer extrema shiitiska krafterna under ledning av ayatollah al-Hakim och milisledaren Muqtada al-Sadr har bildat Nationella alliansen. De ingår inte längre i den största partigruppen, utan förväntas bli en mindre gruppering som kan lämnas utanför en ny koalitionsregering. Därmed kan deras inflytande minska, vilket också skulle betyda mindre inflytande från Iran (tvärtemot vad DN spekulerar om idag).
Kurdistanska alliansen har också spruckit. Traditionalisterna leds av Iraks president Jalal Talabani och Kurdistanska guvernören Massoud Barzani. Utbrytarna under ledning av Nawshirwan Mustafa gick till val med Kurdisk förnyelse. De lovar förändring och större handlingskraft.
Ett nytt parti, Förenade Irakalliansen, under ledning av inrikesminister Jawad Bolani väntas få fler än några enstaka mandat. Hans allians är sekulär och består av såväl shiiter som sunniter, bland annat de sunnimuslimer som aktivt tog avstånd från al-Qaida och därmed gjorde det möjligt att besegra dem.
De mer religiösa sunnipartierna som utgjort partigruppen Samlingsfronten, med Adnan al-Dulaimi som framträdande företrädare, förväntas tappa inflytande eftersom många sunniter kan ha sökt sig till mindre religiöst betonade allianser.

Parti, partiledare Mandat 2010-14 (prognos) Mandat 2006-10 Mandat 2005
Rättsstatsalliansen (Maliki) 90-100
Irakiska listan (Allawi) 80-90 25 40
Nationella alliansen (Hakim och Sadr) 50
Kurdistanska alliansen (Talabani, Barzani) 35 53 75
Kurdisk förnyelse (Mustafa) 15
Förenade Irakalliansen (Bolani) 10-15
Samlingsfronten (Dulaimi) 5-10 44 5
Förenade Irakkoalitionen, (Jafari) 128 140
Övriga partier 25 25 15
Se mer: Valresultat 2005, Valresultat 2006-10.

Iyad Allawi ansågs vara handlingskraftig som premiärminister efter interimsvalet i januari 2005. Kanske kan han bilda regering med sin efterträdare, nuvarnade premiärminister Nuri al-Maliki. Denne fick i början kritik för bristande handlingskraft, men har på senare år vuxit in i rollen. Men ett radarpar som Maliki och Allawi skulle regeringen täcka in många olika grenar i Irak, samtidigt som extremister hålls utanför.
Det faktiska valresultatet kommer senare i veckan.
Se mer: Artiklar om Irak i urvalIn Iraq’s elections, winner could be U.S., Iraq, rebornAyad Allawi – Country Leader, Know about Jawad al-Bolani.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , , , , , , , )

Rulla till toppen