Enpartistaten lever än: Försäkringskassan del av S

Att enparti(s)taten fortfarande finns kvar under ytan bevisas på DN-Debatt idag. Fackförbund på Försäkringskassan har gjort en ”enkätundersökning” bland handläggarna och de är kritiska mot regeringen. Man satsar inte tillräckligt med pengar på dem och deras verksamhet.
Har vi hört den förut?
Självklart vill alla på alla arbetsplatser ha mer pengar!
Annars är man ju dum i huvudet.
Särskilt vill man ha mer pengar till egna lönehöjningar.
Mer allvarligt är att facket försöker framställa sig som opartiska, eller till och med objektiva. Fackförbunden är styrda av socialdemokraterna. Och det här utspelet är en del av socialdemokraternas valkampanj.
Det är demokratiskt tvivelaktigt när ett parti agerar under falsk flagg och använder ombud för att kritisera sina motståndare i partipolitiken.
Minns hur a-kassan tvingade arbetslösa att gå med i socialdemokratiska demonstrationer för att få ut arbetslöshetsersättning.
Detta är en annan variant på samma sorts taskspel.
Socialdemokraternas tentakler är ännu djupa i statsförvaltningen. Därför är det så viktigt att de borgerliga vinner en andra mandatperiod i riksdagsvalet i höst. Om demokratin ska fungera får inget parti ha ett så starkt grepp om statsförvaltningen som socialdemokraterna fortfarande har. Med ytterligare fyra år i opposition kanske Sverige på riktigt har slutat vara en enpartistat.
Om facket inte varit S-styrt, hade man istället för att rikta kritik mot den borgerliga regeringen tagit kritiken från JO på allvar och ägnat sina krafter åt att ge medborgarna bättre service: Försäkringskassan får JO-kritik. Krav på åtgärder för att rätta till dessa brister, hade jag gärna tagit del av. Partipolitik borde facket överlåta åt politikerna.
Men det betyder ju att man riktar kraven mot sig själva, och det är kanske inte lika populärt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen