Vinster är nödvändiga för utveckling

Det ord som socialister siktar in sig på i traditionell höger-vänsterdebatt är “vinst”. Den anses omoralisk och utslag av girighet, särskilt när det gäller verksamheter som är samhällsnyttiga: skolor och sjukvård. Men också i aktuella fall som Posten.
Eftersom antalet brev minskar behöver statliga Posten skära ner genom att minska personal. Som vanligt vänder sig fackförbunden mot att Posten samtidigt går med vinst och genomför aktieutdelning.
Men vinsten är helt nödvändig för att företaget ska överleva långsiktigt. Vinsten är det man har för investeringar och för att utveckla verksamheten. En del av vinsten sätts av för utdelningar vilket är den morot aktieägarna får för att stanna i företaget.
Detta skriver Upsala Nya Tidning i Vinster är inte omoraliska, och framför följande mycket kloka råd till vänstern: 

Förbud mot vinster eller utdelningar brukar föreslås. Men det vore hederligare att vara helt emot privata alternativ än att först tillåta dem och sedan slå undan benen för dem.

Det är dags att avslöja Socialdemokraterna som försöker framstå som mindre vänster genom att inte vilja förbjuda företag, men däremot förbjuda vinst. Det är ohederlig politik.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen