Snusförnuft saknas

Så har då förmyndarna dragit sin lans igen, denna gång om snuset i DN-Debatt. FP- och C-kvinnor talar om den hemska och elaka tobaksindustrin som lurar stackars, svaga, korkade, veliga medborgare som inte kan ta ansvar för sina egna liv. Det kan däremot FP- och C-kvinnor! De är ju så mycket mer begåvade än folk i allmänhet….
Och deras Orwell-språk gör mig inte på bättre humör. De menar att regeringens kampanj för fri handel med snus inom EU är detsamma som att ”tvinga snus på alla EU-länder”. Frihet har blivit tvång.
Varför kan inte de borgerliga partierna rensa upp i sina egna led och få ett slut på dessa besserwissrar som anser sig själva stå över folket och anser sig har rätt att utöva förmynderi?
Snus är säkert inte nyttigt, men det är mycket som inte är nyttigt. Och det tillhör livet för varje person att lära sig leva med lockelser av sådant som inte är av godo. Att njuta med måtta av de laster vi tillåter berika våra liv. (Vad skulle livet vara om vi aldrig någonsin fick njuta av någonting som kanske inte var direkt nyttigt?)
Att ta detta ansvar från människorna är inget annat än att beröva dem deras möjlighet att utvecklas, växa och leva ett fullvärdigt liv.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen