Palin: vi lever i en revolutionär tid

Tea Party-konventet i Nashville, Tennessee, avslutades igår kväll med tal av förre Alaska-guvernören och vicepresidentkandidaten Sarah Palin. Tea Party-rörelsen är partipolitiskt oberoende och ger sig gärna på republikaner som inte lever som man lär.
Sarah Palin kunde framträda eftersom hon inte har några politiska uppdrag, sedan hon avgick som guvernör. Men just därför att hon inte är typisk partipolitiker, talar man nu om hennes ökade möjligheter att nå nya framgångar. 
AP rapporterar i Palin tells ’tea party’: It’s revolution time:

Sarah Palin deklarerade ”Amerika är redo för en ny revolution” och angrep president Obama inför beundrande Tea Party-aktivister. ” […]
Om utrikes- och säkerhetspolitik sa Palin att Obama styrs av ”vilselett tänkande” och en mentalitet från tiden före 11 september, och tillade: ”Vi behöver en överbefälhavare, inte en professor i juridik” (We need a commander in chief not a professor of law).

Washington Post rapporterar i With speech before tea party activists, Palin once again steps on political stage:

Med hennes tal, som hälsades med vild entusiasm här och sändes direkt i alla tre stora TV-kanaler, återetablerade sig Palin som en politiker kapabel att vinna presidentval.

Weekly Standard skriver, The State of Sarah’s Union:

Media spelar Palin i händerna. De använder hennes kändisstatus som ursäkt för att bevaka henne intensivt även om hon inte längre har något tungt politiskt uppdrag — och denna bevakning hjälper henne att kommunicera till supportrar och nå ut till en publik som kan komma att ge henne en ny chans.
”Vi är den lojala oppositionen, och vi har visionerna för framtiden”, sa Palin. Hon sa flera gånger att Tea Party-rörelsen inte behöver någon ledare. Men finns det någon politiker som inspirerar och entusiasmerar sina supportrar (och motståndare) som hon? Och är inte det en unik styrka i en polariserad tid då de ideologiska insatserna är mycket höga?

Av vad jag förstår var Sarah Palin själv inte alls lika fokuserad på hennes egen framtid, som medierna. Hon underströk att Tea Party-rörelsen är en gräsrotsrörelse och hon gjorde inga anspråk på att vara dess ledare.
Det är möjligt att Palin kan bli kungamakare inom republikanerna inför nästa presidentval 2012. Men vem den republikanske kandidaten då ska bli är nog mer oklart än på länge. Det finns inga etablerade namn som står på kö, så som det brukar vara inom republikanerna.
Fältet kunde inte vara mer öppet. Och det gör att gräsrotsrörelser kan komma att få stort inflytande. Och så ska det vara i en vital demokrati.
Se: Palins tal (CBS i YouTube). Mer media: Politico i Palin: ’tea party’ the future of politics, National Review i Palin’s Ready for ’Another Revolution’.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,)

Rulla till toppen