Ska företag få gå med vinst?

Nerikes Allehanda refererar i ledaren från Småföretagsdagarna i Örebro där näringsminister Maud Olofsson drabbade samman med Tomas Eneroth, Socialdemokraternas näringspolitiske talesperson, Det är faktiskt rätt att företag går med vinst:

Olofsson [fick applåd] då hon på slutet sa att det är okej att gå med vinst, även för kvinnliga företagare i omsorgen. Det handlar faktiskt om pengar. Utan möjlighet till förtjänst får vi inga företag. […]
Näringsministern var konkret[:] sänkta kostnader handlar om lägre arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Tomas Eneroth flög högre och blickade in i framtiden. För honom handlar det om att investera, i utbildning och forskning. […]
Perspektiven är olika. Maud Olofsson ser verkligheten underifrån och Tomas Eneroth från ovan. Egentligen kompletterar dessa två önskningar varandra, men Maud Olofsson har en fördel under ett valår. Men då måste hon se till klämma fram konkreta siffror på hur mycket hon vill sänka kostnaderna på arbete. Det kan bli en tuff kamp mot allianspartnern Anders Borg som lanserat gedigna statliga finanser som en valfråga.

Visst säger det något om företagsklimatet i Sverige när det mest kontroversiella en minister kan säga, är att företag ska få gå med vinst?
Om det är så att pensionärerna står först i kön inför kommande skattesänkning, borde det verkligen vara på tiden att Finansdepartementet låter Olofsson fortsätta att avreglera och förenkla för småföretagen. I sådan omfattning att det påverkar klimatet, stämningen bland företagarna.
Då blir också kontrasten tydligare till S-V-MP och deras politik som oundvikligen leder till mer regler, tvång och minskade möjligheter att driva företag i Sverige.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen