Jämlikhet inkodad i generna

Sveriges Radios vetenskapsredaktion rapporterade nyligen om ny forskning i USA som visar att viljan till jämlikhet är biologiskt inprogrammerad i våra hjärnor. ”Man har hittat ett fynd i hjärnan som tyder på att det finns ett basalt, inkodat motstånd mot ojämlika fördelningar, i det här fallet pengar”, sa Martin Ingvar, professor i neurofysiologi på Karolinska Institutet till Vetenskapsradion.
Detta har fått Widar Andersson på Folkbladet (S) att dra långtgående växlar i ledare, Något att bita i för Schlingmann:

Har [forskarna] mer rätt än fel så har de möjligen också levererat en förklaring till varför Alliansens jobbskatteavdrag har floppat i opinionen. I flera undersökningar har stora majoriteter av de tillfrågade löntagarna svarat nej på frågan om de fått mer pengar i plånboken genom jobbskatteavdraget. De flesta säger sig rentav inte känna till att detta jobbskatteavdrag existerar.

Om det finns biologiska reflexer mot ojämlikhet har Alliansen med sitt jobbskatteavdrag en motståndare av en helt annan dignitet än de tidigare förväntat sig, tycks Andersson mena.
Men jobbskatteavdraget ger låg- och medelinkomsttagare mest. Att dessa löntagare inte upptäckt att man fått mer kvar i plånboken handlar om något annat. För den som inte lagt märke till att man fått en tusenlapp mer netto varje månad, går det sanneligen ingen nöd på.
For mig är detta ett bevis på hur välbeställt vi har det i Sverige, trots allt. Klyftorna, om sådana finns, innebär i vilket fall inte att de som arbetar till låga löner inte lever i misär.
Naturligtvis måste Alliansen bli bättre på att tala om att de rödgröna vill ta av dessa väljare en tusanlapp varje månad.
Men det är ju något helt annat.
Självklart finns borgerlig rättvisa och jämlikhet. Den skiljer sig från den socialistiska, och handlar om att alla ska behandlas lika inför lagen och ha samma möjligheter, men däremot ska staten inte garantera lika resultat. Människors olika agerande måste få konsekvenser. Flit lönar sig till exempel i det borgerliga samhället, medan det beskattas bort i det socialistiska. Att människans hjärna skulle vara kodad så att man instinktivt anser det riktigt att bestraffa flit, tror jag inte på.
Den jämlikhet forskarna talar om, tror jag, är den som handlar om likabehandling. Och den uppfattningen är snarare borgerlig än socalistisk.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , ,
, ,
, , )

Rulla till toppen