Hur publicistiskt bevaka Sverigedemokraterna?

På torsdag håller Timbro Medieinstitut lunchseminarium på temat SD och redaktörernas val (sista anmälningsdag idag). Medverkar gör Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, journalisten och författaren Pontus Mattsson samt holländske journalisten Roland Zuiderveld. Moderator: Roland Poirier Martinsson.
Att redaktionerna internt är besatta av frågan hur de ska behandla Sverigedemokraterna under valrörelsen har jag förstått. Därför är det utmärkt att diskussionen också förs öppet inför offentligheten, så som kommer att ske på detta seminarium.
Som historikern Heléne Lööw påpekade häromveckan har den tidigare mediestrategin, att försöka diskvalificera partiet genom att peka ut företrädare som kriminella, inte fungerat. Hennes uppmaning var att man ska granska partiets argument på samma sätt som man granskar andra partiers.
Och jag håller med. Om Sverigedemokraterna verkar inom demokratins ramar ska de bemötas enligt demokratiska spelregler. Och kärnan i demokrati är debatt i sak.
Jag har märkt att många aktörer i media och politik inte klarar av att göra skillnad på budskap man inte håller med om, och budskap som ligger utanför det demokratiska systemet. Eftersom man inte håller med SD anser man att ickedemokratiska motreaktioner är okej för att tysta dem.
Men då förvägrar man demokratin att verka. Då blir man själv en angripare och fördärvare av demokratin. Då skapar man ett klimat där det blir möjligt att stämpla ut och förvisa också andra från samhällsdebatten, bara med det motivet att man inte delar åsikterna. Det klimatet är totalitärt, inte demokratiskt.
Så länge inte detta parti tillgriper våld eller andra olagligheter, är det en demokratisk plikt att möta dem med argument i en öppen debatt. Och naturligtvis granska dem på alla de områden som de kommer att tvingas ta ställning till, om de kommer in i riksdagen.
Den som är demokrat i hjärtat känner tillit till att öppenhet, diskussion och argumentens tyngd resulterar i en god utveckling.
Just därför ska debatten ske med argument och förnuft, inte genom mobbning, tillmälen, isolering, censur eller våld. De som inte tror att debatten för människors lika värde kan föras civiliserat, tror själva inte på demokrati och frihet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen