C-förnyelse måste bottna i traditionen

Många är de ledarredaktioner som analyserar Centerpartiets inför partiets kommunaldagar som inleds idag i Göteborg. Analyserna handlar om det tapp i opinionen som Maud Olofsson drabbats av under regeringsåren.
I Göteborgs-Posten skriver Fredrik Tenfält, På väg upp ur vågdalen?:

Förklaringarna är sannolikt flera. En är att finans- och Saab-kriser tvingat in Maud Olofsson i en mer defensiv och avsmalnande roll. Få statsrådsposter torde vara så otacksamma som näringsministerns […]
Mitt intryck är att Olofsson stått pall väl i snålblåsten och hennes förtroendesiffror ligger högre än en del tidigare näringsministrars. Men att hon kortsiktigt skulle gå helt oskadd ur den värsta krisen sedan 1930-talet var knappast realistiskt.

Dagens Nyheter skriver i ledaren, Slå av på tempot:

Maud Olofsson har inte heller haft någon framgång med ambitionen att bli ett intresseparti för småföretagare. Det var visserligen en god tanke i ett land där fackföreningar och storföretag ofta har gjort upp över huvudet på mindre entreprenörer.

Moderaterna stoppar företagarpolitik för att hålla sig väl med LO, menar DN. Och tycker Centerpartiet ska slå av på takten i förändringskraven.
I Svenska Dagbladet menar Sanna Rayman att Centern skrämmer med tal om värderingsskifte:

Anledningen till att De nya moderaterna undviker att tala om värderingsskifte är att de vet att sådant skrämmer väljare.

Hallands Nyheter påpekar att C sedan 20 år inte är ovana vid att finnas på nuvarande opinionsnivå, Stort tålamod inom Centern:

Opinionssiffror på 5–6 procent har varit normalt för Centerpartiet ända sedan slutet av 1990-talet, då Daléus var ordförande. Maud Olofsson har bara vid enstaka tillfällen lyckats lyfta nivån. Centerpartisterna är därmed nästan lika luttrade som Kristdemokraterna, som sällan blir nervösa över att pendla runt fyra procent.

Sydsvenskan skriver i Tung Center:

Maud Olofsson har försökt avlägsna de sista mossgröna resterna av det gamla bondeförbundet och göra Centern till ett liberalt, ideologidrivet parti – vilket i sig är ett lovvärt arbete.

Men förnyelsen har inte givit väljare, menar tidningen. Skånska Dagbladet är inne på samma linje i Kämpigt för Centern:

Centerpartiet behövde en politisk förnyelse. Men den skedde på fel sätt, skrämde bort partiets kärnväljare i Småortssverige och attraherade flyktiga storstadsväljare som nu till stor del försvunnit igen.

Min egen uppfattning är att förnyelsen i liberal riktning inte haft centerprägel, utan mer varit folkpartistisk. Det ger fel resonansbotten för gamla centerväljare och det finns få folkpartister att värva.
Socialliberalismen är lika fel som nyliberalismen för centerpartiet. I bondesamhället var familjen den sammanhållande länken, men Centerpartiet har haft en folkpartistisk diskussion om att staten ska styra hur föräldrar tar ut sin föräldraledighet. Alltihop blir totalt förvirrat.
Istället ska den liberala ansatsen sökas i den svenska traditionen av fria bönder. Alltså, likt Thorbjörn Fälldin, utse statsmakten och överheten i Stockholm till motståndare. Misstänksamhet mot statens fogdar och mot storkapitalet, och värnande av småföretagandet, av entreprenörskap såväl i ekonomi som socialt i civilsamhället, i folkrörelser och föreningsliv.
Det handlar om frihet underifrån.
Här har Centerpartiet gått fel, och blivit den överhet i staten som det gamla Centerpartiet motarbetade.
Det är dags att finna rötterna, att förena landsbygdens värderingar med framtiden. Vilket jag menar är helt möjligt, med tanke på att storföretagens arbetsorganistion ersätts med just mer av arbete i projekt, i mindre och flexibla organisationer. Datorn är för morgondagens människor vad traktorn var för bönderna. Redskap i eget arbete.
Detta nya arbetsliv, som inte längre handlar om konflikt mellan arbete och kapital, har stora likheter med hur bonden och småföretagaren arbetade.
Här kan Centerpartiet ge stadga och trygghet i förändring genom en berättelse som hänger ihop.
Men istället har Centerfolk tjatat om att de är ”socialliberaler”, som anser att politiker är experter som ska styra människornas liv med statens tvångshand. Det leder helt fel.
Det är dags för Centerpartiet att göra en omstart i förnyelsen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen