Ber om ursäkt för yttrandefriheten

Det såg ut som att Danmark skulle stå upp för yttrandefriheten trots aggressiva utfall från muslimska världen efter Muhammedteckningarna 2005. Men nu börjar enigheten om försvaret av yttrandefriheten att falla samman. En av de tre största danska morgontidningarna, Politiken, har bett om ursäkt till åtta muslimska organisationer i Egypten, Libyen, Qatar, Australien, Jordan, Saudiarabien, Libanon och Palestina för att muslimer känt sig kränkta över publicering av satirteckningar.
Andra delar av det danska samhället forsätter dock hävda att islam inte är överställd västerländsk yttrandefrihet. Det är glädjande att danske statsministern Lars Løkke Rasmussen i hårda ordalag tar avstånd från tidningen, istället för att stödja undfallenheten. DN återger hans uttalande, Danmark rasar mot Politiken:

– Jag har hittills trott att danska medier stod skuldra vid skuldra i deras försvar för yttrandefriheten. Om Politikens förlikning är ett uttryck för att man böjer sig för hot i rättssak så är det oroväckande, säger statsministern.

Ursäkten är inget annat än en maktdemonstration. Läser man tidningens uttalande, är det inget annat än en avbön, på knä. Det är nästan att man kan se svärdet hängade över chefredaktören Tøger Seidenfaden böjda huvud ovanpå stupstocken.
Satirtecknaren Kurt Westergaard, 73, som utsatts för hot och mordförsök, säger om ursäkten, Undskyldning et knæfald for islamisme:

— Politiken gör avkall på yttrandefriheten. I Danmark har vi spelregler som vi inte ska avvika ifrån. […] Man är rädd för terror. Det är ärligt och jag har full förståelse för det. Men de har givit sig ut på ett sluttande plan, om det råder inget tvivel.

Det är dags för massmedierna att tala klarspråk: är man villig till total kapitulation om man utsätts för hot? Står press, radio och TV inte längre upp för yttrandefriheten? Är det så att hot går hem?
Om svaret är ja, kommer naturligtvis andra att se detta som vägen man ska gå. Mordhot och våld blir i sådana fall effektiva medel för att påverka journalister och redaktioner att skriva “rätt”. Förstår inte mediebranschen att man gräver sin egen grav genom att lyda dem som hotar?
Sydsvenskan skriver om Ett förlåt för mycket, Barometern om Räddhågad politik. Se mer i bloggen: Muhammedteckningarna i retrospektiv. Se mer i Politiken: Politiken indgår forlig i Muhammed-sag, Jyllands-Posten i Hvor er Politikens kritiske blik?, Berlingske Tidende i Avis beskyldes for at svække frie medier
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen